Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
terziyski57 - помощник
До знаещите и можещите-за да подменя старото си елтабло,което е с завиващи се предпазители,с нови АП,какво трябва да закупя?
В старото елтабло влиза четирижилен "антигронов" кабел/трифазен ток/ 4 мм2.
На таблото имам един трифазен и един монофазен електромери,един прекъсвач А1-100А,
6 предпазителя за единия и 6 предпазителя за втория етаж на къщата/двуетажна къща с едно табло.Таблото е с размери 650мм/500мм/200мм.
В тия 6 кръга на етаж има:
1.един за осветлението-6А
2.един за контактите-32А
3.един за бойлер-25А
4.силов-25А
5.силов 25А
6.свободен
Същото е и за втория етаж.Инсталацията на къщата е с кабел 4 мм2/магистрали и контакти/,осветлението 1.5 мм2.
От електротехника разбирам много малко/смяна на контакт,прекъсвач,работа с фазомер/.
От къде мога да закупя подходящо табло/за вграждане или външно-кое е по добре/ и как
да се навържат джаджите в него?Уважаеми съфорумци,искам помощ от вас,защото съм много АЧ/с пробити джобове/?Благодаря предварително!
hladnia - специалист
terziyski57 написа:
До знаещите и можещите-за да подменя старото си елтабло,което е с завиващи се предпазители,с нови АП,
Ако можеш не е зле да пуснеш някоя снимка.

На таблото имам един трифазен и един монофазен електромери,един прекъсвач А1-100А,

Те и във новото табло ще се монтират?

6 предпазителя за единия и 6 предпазителя за втория етаж на къщата/двуетажна къща с едно табло.
Таблото е с размери 650мм/500мм/200мм.

Таблото има ли препоръки да е метарно ,заключващо се?

В тия 6 кръга на етаж има:
1.един за осветлението-6А
2.един за контактите-32А
3.един за бойлер-25А
4.силов-25А
5.силов 25А
6.свободен

По същия начин се подреждат и АП но на по малко аазтояние.

От електротехника разбирам много малко/смяна на контакт,прекъсвач,работа с фазомер/.

Във такъв случай се ползва жокер ободисе на приятел.

От къде мога да закупя подходящо табло/за вграждане или външно-кое е по добре/ и как
да се навържат джаджите в него?
http://obiavi.grad.bg/o-105008-E%D0%BB. ... 0%B8%D0%B8
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... CEsQ9QEwBg

http://www.vikiwat.com/home.php?cat=255&catexp=255
moimoimoi - майстор
тия електромери ползват ли се ,или електроенергията ти се отчита от табло на улицата-щото ако не зе ползват направо се махат да не заемат място
трифазен ток ползва ли се?

за всеки токов кръг монофазен ти трябва по един предпазител ,цената на един е около 5 лева на шнайдер
това А-1 го махаш и слагаш един трифазен 63 ампера за главен

и ако няма електромери едно табло с 18 позиции ще ти свърши работа
или едно с 24 позиции на 2 реда по 12-хем така ще може на единия ред да се сложат предпазителите за единия етаж а на другия ред за другия етаж
тия табла са по 25-30 лева, ще е нужен един размножителен гребен-около 5 лева

и като цяло ако няма електромери цялата работа/материалите/ са около 100 лева
fikata - майстор
Не се разбра колко е старо таблото,което ще подменяш и дали не е дървено.Новото ще бъде метално и при узаконяването/пломбирането на електромерите/ от енергото ще искат да е заземено и протокол от измерване на заземителната инсталация.
bgtok - специалист
Пиши поне от къде си, та да знае човек къде да те насочи !
Потребителски панел>>личен профил>>местоположение.
боян - специалист
Тази работа не е толкоз проста.........
С това силови „4и5“ какво имаш впредвид контакти ли...
На А1-100А си сложи 63 или 50А в зависимост какъв ампераж е главния при електромера.
terziyski57 - помощник
Благодаря на отзовалите се.От с.Калояново съм,на 22 км северно от Пловдив.
1.Трифазен ток се ползва-циркуляр,ярмомелка/много рядко/
2.Електроенергията ми се отчита от електромерите,които са ми на таблото/трифазен и монофазен/.
3.Под "силов" имам напредвид директен кабел от предпазителя до даден контакт.
4.Отивам до енергото "EVN"-имат представителство в селото, /старото табло е дървено/,да си кажат тежката дума за метална кутия?
5.Знам,че трябва да се пазя от "електрика" и от "политика".
6.Предизвикателство е за мен-и затова с ваша помощ,искам да си закупя нужните нещта и да опитам
7.Цялата ми елинсталация е от двужилен кабел/за съжаление/-къщата е правена преди 22-23 години.
8.Ползвам електрожен,бормашина/та каква да е пустата му крива на тия прекъсвачи В,С,Д/?
9.Надявам се,да не досаждам,да сте все така отзивчиви и снизходителни към мен/новобранката/ и моите скромни познания по елтехника/силата ми е била в друга област/
боян - специалист
Това не е добра идея с тези „силови“ да са ти директно по добре ги разпредели и тях на кръгове като другите.Щом си в къща си монтирай крива „C“
terziyski57 - помощник
За сега ще отложа подмяната на таблото,докато енергото изнесат електромерите/надявам се да е скоро/.След това:
а.Подходяща кутия
б.Главен предпазител 50 А+ АП с нужния ампераж за всеки кръг
Смятам АП-та да са на Шнайдер с крива С
Благодаря още веднъж на отзовалите се!

Тема "До можещите и знаещите-моля,помогнете?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: