Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
илко илиев - специалист
някой чувал ли е за слънчеви колектори,които произвеждат ел енергия около 8киловата?просто днеска един ме зарибява и искал да си слага на покрива такив и му искали 25хиляди лева.стана ми интересно!
Илиян Илиев™ - майстор
Аз съм чувал за фотоволтаици, които захранват автономно къща, а излишното се купува от тукашното енерго.

Колко киловата са не знам. И на живо не съм го виждал. Но пък съм и чувал, че инвестицията е такава, че евентуално би и се наслаждавло следващото поколение и то ако не се влагат допълнителни пари за ремонт.
ESPACE - майстор
Ха, ха - 8 киловата на покрива на къщата. Може, ако притежава много голям замък. В най-добрия случай 150W от квадратен метър, реално около 100 при добри условия. Дано и покрива му има 800 квадрата с южно изложение :-D
Иначе цената е горе долу реална 1,5 Евро на ват и ще му останат 1000лв да купи двора дето да ги монтира :)
torbalan - Дървен философ
в момента на жена ми брат и се бори да прекара през НЕК проект за 5 мегаватова слънчева електроцентрала...

за цената идея нямам обаче дали е нормална...
25 хил. лева, ако човек плаща по 100 лева на месец... има да ги харчиш 100 години сигурно :)
скъпо ми се вижда...
mirk - майстор
Имал парите, дал ги, кво го мислите толкова, поне човека ги е харчил с мисъл за екологията
слънчевите панели по никой начин не са полезни за екологията...
при производството им се отделят доста повече вредни вещества и се ползва електроенергия и т.н. и т.н. отколкото в последствие ток могат да произведат...
mirk - майстор
:lol: Тя е същата като компактните луминисценти лампи които някой ги нарече енергоспестяващи и стана една ....
важното е далавера да има :)

в момента изкупуват тока от фотоволтаиците (както е модерно да им викат) на баснословна цена... мисля, че е над 700 лева на мегават... от АЕЦ Козлодуй го изкупуват по около 15 лева...

http://www.dker.bg/prices_el.htm

тук ги има цените...
mirk - майстор
Понеже си малък производител-потребител ще те минат лекичко. Ще ти приспаднат киловатите които си отдал от тези които си консумирал и дръвце праиш ток от слънцето за 18ст.
toniikoko - напреднал
torbalan написа:
важното е далавера да има :)

в момента изкупуват тока от фотоволтаиците (както е модерно да им викат) на баснословна цена... мисля, че е над 700 лева на мегават... от АЕЦ Козлодуй го изкупуват по около 15 лева...

http://www.dker.bg/prices_el.htm

тук ги има цените...
И това ако не е далавера [-X а европейския съюз ни натиска за % на такава ел. енергия , защо ли ? Например simens.

Тема "слънчеви колектори-ел.енергия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: