• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vesko_hard - помощник
Привет,

Интересува ме някой разполага ли с оригиналния план на ел. инсталацията в тристайна панелка? Къде минават кабелите кой с кой контакт е заедно и така нататък, защото има доста модификации от предишният собственик които доведоха до неприятни последици.
Прилагам рисунка на конфигурацията на стаите предполагам са еднотипни като инсталация всичките с това разположение (може би), ако трябва ще нарисувам и контактите къде са.
Повечето неща съм локализирал но все пак ще е от полза да видя как е в оригинал.

Предварително благодаря.

Прикачен файл

ff.JPG
рисунка
ff.JPG (18.45 KиБ) Видяна 16486 пъти
PCL82 - майстор
Един приятел има такава панелка, но без детската стая. Детската стая при него е към средния апартамент. (София, Дружба 2).
Кръговете са 4:
-осветление
-контакти 1 едната стена от хола + стая
-контакти 2 насрещната стена на хола+ вероятно кухня(контакта до вратата и този при балконската врата), при теб вероятно детската стая.
-усилен контакт кухня 1 излаз (при печката).

Била е допусната грешка че двата кръга са били съединени помежду си в хола, и се е наложило да ги разделят.

Осветлението минава от пода нагоре през ключа към лампата.
vesko_hard - помощник
И при мен е допусната същата "грешка" но от собственика ли или от строителите....
За това ме интересуваше по документи как е.
moimoimoi - майстор
не е грешка-така си е оригинално :lol:
от таблото да кажем 2 токови кръга излизат тават на 4-5-6 контакта и вместо да завършат с контакт накрая се свързат-уж за подобряване на сечението-т.е. ако прекъсне от едната страна от другата пак ще има
evil - специалист
Едно е да намериш оригиналната схема ,второ е тя доколко има общо с реалноста /като групиране на консуматорите в кръгове а още по-малко като начин на полагане/ и трето - ако първо и второ се случат нима ще и се довериш напълно и примерно че угасиш 2ри токов кръг и ще демонтираш контакти.Тая работа със схемите в България може най-много да ти докара още "неприятни последици".Трябва ти веригопроверител,пробна лампа и фазомер :lol:
jdraganchev - специалист
Моята панелка е подобна, инсталацията ми е разделена на 8 кръга.
Имай предви нещо много неприятно, при мен от предпазителя стига кабел до контакт номер 1 в стаята, от там по пода по най-краткия път стига до контакт номер 2, от там до 3-тия. Казвам го защото вкопавах контактите и електрическото табло преди 2 години. Съединенията които бяха направили при мен в контактите които бяха номер 1 и 2 бяха под всякаква критика и бяха доста нагорели, при положение, че нямам мощни консуматори в стаите.
vesko_hard - помощник
Абе то че ще проверя и прегледам всичко изоснови е ясно, тука спор няма.

Значи наистина е възможно два кръга да са обединени в крайщата си ?. Доста странно решение ако е така

Все пак продължавам да събирам информация при кой как е направено.

Възможно ли е да съществува зелената връзка с въпросителните?

Прикачен файл

FFF.JPG
Ф
FFF.JPG (34.92 KиБ) Видяна 16411 пъти
PCL82 - майстор
Подобно свързване към два предпазителя е недопустимо по отношение на безопасност. Раздели кръговете.
Допустимо е кръгово полагане, ако двата края завършват в един и същи предпазител.

Но като цяло всичките тези съчинения и подсилвания са неправилни. Ако връзките са изпълнени качествено, а предпазителите са до 16А всичко ще е наред. Това да се слага 25А, за да се мине с един кръг вместо два са родни простотии.
Johny - майстор
Това с двата автомата на един кръг го има и моята панелка. Просто не му обръщам внимание 30г. Правилно, неправилно - много важно. Напечатал съм на едно листче, което стои при таблото, кое какво изключва и нямам ядове.
vesko_hard - помощник
Стига бе,

Значи май това си е по подразбиране така направено, кви са тия инжинери кво е тва чудо......
  • 1
  • 2

Тема "Схема на ел. инсталация на тристайна панелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: