Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hristaka299 - специалист
Реших да си направя светодиодно осветление и от там захранване за него.Но не са ми ясни някой неща.
Захранването:траф 220-15В 0.4А,грец 400в 1.5А,конд.електролитен 100микро фарада.На изхода получих 25волта.Реших да вържа едно съпротивление паралелно около 40 ома и изгоря общо взето(стопи се).Хич ме няма в тоците :-D .Въпроса ми е защо става така като резистора се води консуматор?Втори въпрос как точно се ограничава един диод по ток от сайт си ги изчислих интересно ми е формулата как става и защо.Сметнах си съпротивлението на веригата излезе 60 ома.Чакам вашите отговори.
Благодаря предварително :) :)
inspo - майстор
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... =6158&hili

Първо търси и чети после питай :lцl:
Последна промяна от inspo на пон мар 21, 2011 7:34 pm, променено общо 1 път.
lenko71 - специалист
hristaka299 написа:
Реших да вържа едно съпротивление паралелно около 40 ома и изгоря
Свържи го последователно.
hristaka299 - специалист
Тази тема сам я разглеждал но най вече проблема ми е с тези закони..Това със съпротивленията го пробвах така е незнам защо ако може да обясните.А относно светодиоди знам как се изчисляват обаче искам да го разбера не само да го пресметна.Обърква ме това че на 3волта вкл диод червен средно пак 3волта.не иска съпротивление пак уж се ограничава по ток..
новия12 - специалист
малеее ... КЪК СИ СЕ УМАЗАЛ В ТИЯ СМЕТКИ...
hristaka299 - специалист
:-D :-D ако може да ме вкарате малко в правия път.
hristaka299 - специалист
законите ми куцат доста..
Ако може да ми обясните как точно се изчисляват светодиоди макар да знам как ама да не го разбирам(важно е за мен),и това с съпротивленията защо пир паралел горят а последователно не.И една лесна формулка за изчисляване на мощност и ток. :-D Знам че сам доста нахален ама ми е мерак да си украся стаята... :) Може би за формули ще ми предложите бачо ом ма се опитах да изчисля не се получи :Д
sstefanov - майстор
Веднага са ти отговорили с правилната тема, какво чакаш още?
tysonlkr - специалист
hristaka299 написа:
законите ми куцат доста..
Ако може да ми обясните как точно се изчисляват светодиоди макар да знам как ама да не го разбирам(важно е за мен),и това с съпротивленията защо пир паралел горят а последователно не.И една лесна формулка за изчисляване на мощност и ток. :-D Знам че сам доста нахален ама ми е мерак да си украся стаята... :) Може би за формули ще ми предложите бачо ом ма се опитах да изчисля не се получи :Д
От написаното от теб в първият пост показва че май си чел между редовете в темата за светодиодното осветление и неговото изчисление. В нея колегата ELEMENTAL е обяснил всичко много просто, че даже аз го разбрах :lol:
По въпроса ти с последователното свързване на резистора (съпротивлението) ти си направил един вид късо съединение резистора не е могъл да разсее мощността.
За формулките ето ти основните:
мощността=ток*напрежение
напрежението=тока*съпротивлението
това са :wink:

Тема "Малко помощ :(" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: