Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rdx - специалист
Как да свържа трифазен контакт,при условие че кабела е петжилен-три фази,нула и земя,а на контакта има само четири гнезда?Кое да отпадне,нулата или земята?В какъв ред се подреждат фазите?
титикака - напреднал
самата инсталация има ли отделно заземяване , което не е свързано с 0та?
kam34 - специалист
Ще си купиш трифазен контакт с 5 щифта кръгли червени 3P+N+E. http://www.scame.com/Catalogo.aspx?ID=12
totio1973 - специалист
Ако нямаш ДТЗ със сигурност нулата и земното са свързани заедно,но щом не разбираш много от ток викни някой който е на ТИ с тези работи че с тока шега не бива,а още повече с 3фазен ток :devil:
rdx - специалист
totio1973 написа:
Ако нямаш ДТЗ със сигурност нулата и земното са свързани заедно,но щом не разбираш много от ток викни някой който е на ТИ с тези работи че с тока шега не бива,а още повече с 3фазен ток :devil:
Там е проблема,че имам ДТЗ.А тези кръглите евроконтакти не ми вършат работа.Засега ползвам само монофазен ток чрез този модул http://markita.net/modul-trifazen-25a2h16a-atra.html В бъдеще ще ползвам и трифазния.Та не ми отговорихте на въпроса кое да пренебрегна нулата или земята.Свързвам нулата ,а земята оставям свободна?
В. Петров - специалист
rdx написа:
Та не ми отговорихте на въпроса кое да пренебрегна нулата или земята.Свързвам нулата ,а земята оставям свободна?
Напротив. Полюсът, означен със знак "заземяване" трябва да бъде свързан към заземителния проводник. Така че отпада "нулата".
kam34 - специалист
И като включи трифазния удължител с трифазен и монофазен контакт ще му падне ДТз. Тези контакти са не съвместими с ДТЗ и 3/5 проводни инсталации. Ще си купиш евроконтакт с 5 щифта и ще изхвърлиш това бялото пловдивско недоразумение което показа. С трици искате маймуни да ловите.
Draganov - специалист
rdx написа:
Как да свържа трифазен контакт,при условие че кабела е петжилен-три фази,нула и земя,а на контакта има само четири гнезда?Кое да отпадне,нулата или земята?В какъв ред се подреждат фазите?
Подредбата на фазите в контакта няма значение.Ако включваш трифазен двигател и върти в обратна на желаната посока,разменяш местата на две (които и да са ) фази.Нулата не можеш да сбъркаш.самата клема на щепсела е по-различна и не влиза в гнездата за 3-те фази. Гледан отпред трифазния контакт,когато двете водещи издатини на капака са отгоре,нулата е най-дясното гнездо.Обикновено (стандартно) синия проводник на кабела е нулата,зелено-жълтия е земно а трите останали са фазите.В контакта се свързват 3-те фази и нулата,земното-на корпус на включваното устройство.
rdx - специалист
Draganov написа:
rdx написа:
Подредбата на фазите в контакта няма значение.Ако включваш трифазен двигател и върти в обратна на желаната посока,разменяш местата на две (които и да са ) фази.Нулата не можеш да сбъркаш.самата клема на щепсела е по-различна и не влиза в гнездата за 3-те фази. Гледан отпред трифазния контакт,когато двете водещи издатини на капака са отгоре,нулата е най-дясното гнездо.Обикновено (стандартно) синия проводник на кабела е нулата,зелено-жълтия е земно а трите останали са фазите.В контакта се свързват 3-те фази и нулата,земното-на корпус на включваното устройство.
Най-после един смислен и точен отговор! Искрено благодаря на Драганов!
kam34 - специалист
rdx написа:
Draganov написа:
rdx написа:
*В контакта се свързват 3-те фази и нулата,земното-на корпус на включваното устройство.
Най-после един смислен и точен отговор! Искрено благодаря на Драганов!
Крайно опасно когато се прави от неспециалист.

Тема "Трифазен контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: