Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Здравейте колеги. Може ли някой да ми каже, дали противопожарните и димни датчици реагират на цигарен дим. Идеята ми е при пушене(главно заради това) в стая(20м2) да се задейства аларма, дори и при запалването на само една цигара. Разбрах, че има два вида датчици – йонизационни и фотоелектрични. Може би първия вид, ще са по-подходящи. Моля, ако някой има наблюдение и знае това, което питам, да ми отговори или препоръча нещо.
Такъв ще ми свърши ли работа или има специални за цигарен дим. Благодаря.
http://www.sectron.com/products/fire/26/123
Последна промяна от DMN на пет мар 11, 2011 11:39 am, променено общо 1 път.
valat111 - специалист
Останах удивен. С пожароизвестителни системи се занимавам от 1993 насам. Йонизационни датчици се използваха масово преди години. Основно произведени в бившия СССР. Най-разпространените модели бяха РИД-1 /радиойонизационен датчик/ .В основата на работата им стоеше елемента Плутоний 239. Сега досещаш ли се защо говоря за тия датчици в минало свършено време? Оставяме ги тия, минаваме на другия модел, оптично-димни. Името им говори за принципа на работа. Най-големия производител в БГ на такава техника е една фирма от Плевен. Няма да назова името, за да не става реклама. Та конкретно на въпроса ти, да, реагират на цигарен дим. Но дима трябва да е достатъчно концентриран, една цигара да се приближи на двйстина сантиметра от датчика. Или в случая в една стая 20 м.кв. /зависи и от височината на тавана, на който се монтира датчика/ трябва да са запалили 4-5 пушачи едновременно. Не знам това дали те устройва, ако има да питаш друго, с удоволствие бих ти отговорил.
ESPACE - майстор
Няма такъв детектор за пожароизвестяване, който да реагира на една запалена цигара в стая.
DMN - майстор
Колега, обявил съм война на пушачите. Моля да ме извинят, пушачите във форума. Но не може на работното място, стаята за почивка да се използва от един наш колега за пушалня, само той пуши и не се събразява с нас непушачите, дори и след многобройните ни забележки. Аз в тази стая повече не влизам, но казах, че ще направя всичко възможно и той да не пуши там. Понякога покрай него пушат и още един-двама, които са външни хора. Обърнаха го на кръчма. Има забрана в сградата да не се пуши, но никой не следи това. Няма оправия с кретените. Затова идеята ми е такава, когато се пуши в стаята, да започне да писка детектора на тавана. Едва ли някой, ще продължи да си пуши и стои в тази стая с този дразнещ звук. Но и аз оставам с впечатление, че такъв датчик трябва да е с много висока чувствителност или точно специализиран, защото цигарения дим сам по себе си няма тази плътност, като дима, който се появява при пожар.
Последна промяна от DMN на пет мар 11, 2011 11:21 am, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
Ей аз не съм виждал датчици с вградена сирена но може и да има. Обикновено се връзват към централа която управлява сирена.
torbalan - Дървен философ
датчиците за пожар дори умишлено ги правят да не реагират на цигарен дим...
все пак предназначението им е друго...

викнете някой да го глоби тоя, дето пуши в стаята за почивка... пожарникар мисла, че би трябвало да може да свърши тая работа...
miroton - майстор
В кауфланд имаше такива за дим,с 9волтова батерия,но като се задеистваше трябва да се свали батерията за да спре.Тествахго в колата при половин цигара се задеиства.
romanpm - майстор
Направи я с ръчно включване на сирена , а монтирай бутафорен датчик :smoker: :lol:
valat111 - специалист
torbalan написа:
датчиците за пожар дори умишлено ги правят да не реагират на цигарен дим...
все пак предназначението им е друго...

викнете някой да го глоби тоя, дето пуши в стаята за почивка... пожарникар мисла, че би трябвало да може да свърши тая работа...
Реагират на цигарен дим, от личен опит го знам. Само че, от много близко разстояние. Smoke detector tester, флакон 150 мл. струва от порядъка на 50 лв. По тая причина съм прибягвал и до тестване с цигарен дим. На всички работни места пушенето е забранено, дори и в малките фирми. Понякога има указани такива места от ръководството на фирмата, съгласувани с районния инспектор от пожарната. Тия районни инспектори имат права да налагат санкции, които не са малки.
valat111 - специалист
miroton написа:
В кауфланд имаше такива за дим,с 9волтова батерия,но като се задеистваше трябва да се свали батерията за да спре.Тествахго в колата при половин цигара се задеиства.
В големите хипермаркети тая система сработва гасителна инсталация. Датчиците там са много прецизни. Нали си представяш пазарувайки да се изсипе порой върху теб?

Тема "Димни детектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: