• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
velas - специалист
Мисля, че не би трябвало да има проблем, но все пак да попитам по-знаещите.

Дали ще има някакъв проблем ако навържа в 2 групи от по 10 елемента от тези LED модули или тези LED модули и ги захраня с 220V от мрежата. Всичките 20 елемента ще са последователно вързани.

Идеята е да се сложат в две външни осветителни тела на тераса. Двете са вързани последователно (демек имам по 110V на ламБа 8-[ )

Ако не може така, дайте съвет как да ги навържа. :partyman:
moimoimoi - майстор
е хубаво е да има изправител и кондензатор
taxi855 - специалист
Не съм специалист, но доколкото разбрах от линковете става въпрос за 12V прав ток!
moimoimoi - майстор
идеята е да се свържат последователно 10 броя всеки по 12 волата всеки така може да им се подаде 10 по 12---->120 волта а колегата има 110

само че не може да се монтира изправител с кондензатор ако схемата е като тази по доло

колега ако е такава схемата не се занимаай с светодиоди ами си сложи по една нормална крушка по 100 вата, и както са последователно свързани ще светят като 25 ватови и реално стават вечни

схемата нарочно ли е изпълнена така?
по голяма вероятност има да е объркана в разклонителната кутия

Прикачен файл

110 ВОЛТА.JPG
110 ВОЛТА.JPG (13.78 KиБ) Видяна 3982 пъти
ecotronic - специалист
leosat varna написа:
Мисля, че не би трябвало да има проблем, но все пак да попитам по-знаещите.

Дали ще има някакъв проблем ако навържа в 2 групи от по 10 елемента от тези LED модули или тези LED модули и ги захраня с 220V от мрежата. Всичките 20 елемента ще са последователно вързани.

Идеята е да се сложат в две външни осветителни тела на тераса. Двете са вързани последователно (демек имам по 110V на ламБа 8-[ )

Ако не може така, дайте съвет как да ги навържа. :partyman:
Осветителните тела от двата линка са предназначени за напрежение 12 V. Не се конкретизира дали е постоянно или променливо. Това следва да се уточни.
За да се захранят тези осветителни тела с напрежение от електрическата мрежа основно съществуват 2 варианта:

1 - да се използва транфоматорен преобразувател (адаптер) с входно напрежение 220 V.
и изходно 12 V. (постоянно или променливо, в зависимост от по-горното уточнение)

2 - да се използва капацитивен делител на напрежение (трябва да се изработи конкротно в зависимост от това колко и какви осветителни тела ще захранва)

Препоръчвам вариант 1 поради следното:

- подобни адаптери не са скъпи и лесно се намират на пазара.
- впредвид на експлоатацията на открито (влажна среда) този вариант е по-безопасен
- вида на адаптера не зависи в голяма степен от броя и вида на осветителните тела
Тани - модератор
http://www.bgled.com/product/77/led-zah ... 0-12-w.htm Това е решение от същия сайт , но като се има предвид , че консумацията ти в единия случай е 5W , а в другия 10W , то почти всеки адаптор на 12v или самоделно устройство биха ти свършили работа!
Ще ти препоръчам първите светодиоди . Освен , че са по-евтини светят повече и харчат по-малко ток от вторите! Именно затова тях са препоръчали за светещи реклами!

Не ти препоръчвам последователно свързване , защото при евентуален дефект на един единствен светодиод или една единствена връзка всички ще престанат да светят!
velas - специалист
Благодаря на всички за отговорите дотук. Ще добавя още малко детайли.

@moimoimoi
Да, точно тази принципна схема се получи.
Причината е грешка на строителя. Аз добавих към инсталацията тройка кабел за девиаторен ключ към другата стая като очаквах, че ще положат кабел за втора лампа, но...на 8м тераса са поставили една лампа в единия край на терасата... :? . БГ абсурди, какво да правиш...

Та...в последствие решихме, че в бъдеще ще остъклим част от терасата. Направих втора разпр. кутия в другата стая и изведох кабел за втората лампа. След като се остъкли терасата, двете лампи ще останат в двете части, а девиаторите ще ги вържа като обикновенни ключове, но дотогава ще трябва да го играят девиатори... :)

Мина ми през ума да вградя контакт до разпр. кутия и там да включа обикновен адаптер на 24V, който да захранва двете тела, но гоним и естетика, дизайн... :roll: . По същата причина не ми се ще да връзвам последователно крушки по 100W...или да прекарам кабел до втората лампа...

Мисля, че тези LED модули работят и на постоянно и на променливо напрежение...не си спомням точно...трябва да проверя.

@Тани
Аз имам от модулите с 5 диода и с 3 диода. Мисля, че в сайта има грешка относно лумените. В момента с 3 модула петици осветявам пространството около мивката и е много "джиджано"... :) . Същия ефект ще се опитам да постигна и на терасата. Не съм убеден обаче дали ще ми стигне интензитета на 10 модула за осветяване. Все пак е полуоткрито пространство и доста по-голямо от кухненската мивка, а и ще са зад стъкло...
В краен случай ще търся как да замаскирам адаптер на стената до разпр. кутия.

Колко често дефектират тези диоди? Вече повече от година из къщи светят повече от 200 диода и няма нито един дефектирал...

Та, въпросът ми е: ще има ли някакъв проблем ако навържа последователно 20 светодиодни елемента от 12V?
Разбира се първо ще пробвам дали светят на променливо напрежение. Ако не - ще добавя грец...какъв? :)
ecotronic - специалист
Всеки светодиод може да свети с променливо напрежение, но свети доста по-слабо (повече от 2 пъти по-слабо)
Относно последователното сързване - може ако се гарантира това, че тези 20 консуматора са абсолютно еднакви. В противен случай върху всеки един от тези 20 няма да се разпределят по 12 V. Този на който му дойде най-високото напрежение може да дефектира и тогава заради него всичко ще угасне.
velas - специалист
Ясно! Ще замаскирам един адаптер и ще запаралеля n-модула... :wink:
ditronix - специалист
Явно всеки модул си има инвертор.Решението е паралелно свързване на всички n-броя към подходящ адаптер.Ще светят и на променливо,и на постоянно напрежение,не трябва да има разлика.Аз у дома ползвам 3W LED лампи в корпус на обикновени лунички.Дават ги по 230-240 лумена,в кухнята над мивката две такива правят ден.В тоалетната и килера с пералнята пък имам LED лампи с вграден сензор на движение,с по 23 малки светодиода,светят съвсем добре.За банята съм предвидил отново две лампи по 3W ,които ще се включват от сензор на движение и понеже предстои ремонт и на коридорите сега се чудя да се излигавя ли и там да направя нещо LED...
  • 1
  • 2

Тема "LED осветление на 110V?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: