Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dido73 - помощник
Устройството е елементарно просто. Представлява средство за откриване на пробили диоди в паралелни групи. Схемата на устройството е резистор и кондензатор в паралел. Крушката сигнализира, че в групата паралелни (8-10 на брой) диода няма пробив. При несветване на крушката означава, че има пробив. С цел намаляване на времето за откриването на пробилия диод в групата паралелно свързани диоди и разкачането им един по един, производителя на устройството е предвидил специални много чувствителни амперклещи. Ако има пробил диод се предприема многократно бързо натискане на бутона А1. Чрез кондензатора като резултат се създава променлив ток във веригата и с поетапно преклещване на всеки диод може да се открие пробилия диод по показанието на милиампермера свързан към клещите.

Изображение
Изображение

Реших да направя подобрение и да се избегне това гламаво помпане на бутон А1 по време на измерването. Направих вече добре изпитания генератор на базата на 555 и като изпълнителен елемент поставих краен "P" биполярен транзистор управляван от "N" CMOS. Генератора и транзисторите работят перфектно и нормално при обикновен товар - крушка примерно. Честотата е f≈5Hz, коефициента на запълване D=50%. С натискане на бутон А2 предположих, че ще се имитира многократното и бързо натискане на бутон А1.

Изображение

До тук всичко е супер. Да ама не. Когато включа крайния транзистор да имитира бутона А1 няма никакво отчитане на ток от амперклещите. В същия момент ако натисна многократно пак с подобна честота бутона А1 индикация от клещите върху уреда има.

Не мога да разбера къде бъркам и какъв е проблема? Помогнете моля? Защо транзистора не може да имитира бутон А1?

Първоначално варианта ми беше само с един транзистор "P" канален MOS IRF9540. Ефекта нулев. Отново извън устройството генератора + транзистора захранваше обикновен активен товар нормално с f≈5Hz. Предположих, че заради полевия силов транзистор имитацията на бутон А1 не работи. Затова реших да сложа биполярен управляван от "N" MOS. Речено сторено, но ефекта е отново нулев.

Между другото с отделно реле става - същия краен транзистор захранващ реле, чиито контакти заместват бутон А1. Но варианта с реле е вече твърде дърводелски. Повтарям генератора + транзисторите работят в комплект нормално с активен товар - крушка, реле.
Последна промяна от dido73 на пет апр 22, 2011 12:19 am, променено общо 2 пъти.
mirk - майстор
Дай цялата схема как си вързал транзисторите към 555. По принцип таймера е стабилен и няма причина да не работи. Що го слагаш този MOS транзистор изобщо, само си усложнява живота с него. Аз не виждам смисъл таймера, си има краен транзистор който може да ти управлява директно шунтиращия транзистор. Махни MOSа и резистора го свържи директно на извод 3 на таймера.

Щом работи с изходно реле не е чак толкова зле ще имаш и ясен звуков сигнал че схемата ти генерира :wink:
mirk - майстор
Мамка му и чехи направили простото нещо сложно :lol:

Дойде ми следната идея :? бутона се сменя с це-ка ключе, закачаш устройството към групата включваш ключето и ако лампата не светне, проверяваш с клещи. Обаче трябва да си купиш клещи комбинирани за постоянен ток тип AC/DC например китайски за около стотина лева.
Например
http://www.electroninvest.eu/index.php? ... &parent=60
http://www.tpetrov.com/search.php?prod= ... 0%B8+VA311
http://www.radimexbg.com/index.php?do=plist&cid=92&p=3

Няма да правиш разни схеми и други упражнения а новите клещи ще ти вършат чудесна работа и за другаде щом работиш с постоянен ток.
dido73 - помощник
mirk, то клещи си има в комплекта и са свързани към измервателен милиампермер, но са за променлив ток. Номера е тях да си ползвам, не да купувам. Към извод 3 на 555 е вързан CMOS-a. Схемата на 555 е стандартна за астабилен режим. Само че съм сложил за захранването й един триизводен стабилизатор за 12V не за 5V. И другото особено е че съм махнал диодите, защото не ми трябва ШИМ регулиране, а коефициент на запълване 50%. C1 на схемата е 10uF за да го докарам до по ниска честота f≈5Hz.
Изображение
Изображение
Схемата на таймера с транзисторите работи и с реле и с крушка. Пробвал съм я. И като вържа транзистора на вместо бутона схемата пак си работи - генерира, товарен ток има с честота f≈5Hz, но индикация при клещите няма. При бързо натискане на бутона обаче индикация има. Проверих и колекторния ток на крайния транзистор, като намалих с регулиращия тример честотата на таймера за да се отчете ток при постоянно отпушен транзистор ≈900mA , толкова колкото и при натиснат постоянно бутон А1. Т.е. транзистора се отпушва напълно.
Последна промяна от dido73 на нед апр 17, 2011 10:25 pm, променено общо 1 път.
mirk - майстор
:? не ми отговори що го слагаш този полеви транзистор изобщо. Базата на BD238 директно през 1ком на извод 3 на схемата, полевия не ти е необходим според мен. Схемата е стандартна правил съм я многократно без полеви транзистори и си работи нормално.
Съпротивлението R1 10ком на захранването за какво е. Да не би да е ниска честотата и клещите да не могат да сработят правилно, вдигни я на 50Hz и виж какво ще стане.
cvetanmu - специалист
Аз също мисля, че полевака прави белите.Ако не искаш да го махнеш вържи едно съпротивление 1к от гейта към маса.
dido73 - помощник
mirk написа:
:? не ми отговори що го слагаш този полеви транзистор изобщо. Базата на BD238 директно през 1ком на извод 3 на схемата, полевия не ти е необходим според мен. Схемата е стандартна правил съм я многократно без полеви транзистори и си работи нормално.
Съпротивлението R1 10ком на захранването за какво е. Да не би да е ниска честотата и клещите да не могат да сработят правилно, вдигни я на 50Hz и виж какво ще стане.
Първоначално схемата беше с полеви транзистор и не стана, затова сложих биполярен. Затова е този полевак, за да не преправям наново схемата
R1 10kΩ е защото входящото към платката напрежение е 50V, а максималното входящо напрежение за 7812 е 35V. Да не би да е прекалено голямо това R1?
Честотата при нормално бързо натискане на ръка на А1 е ниска f≈3Hz. При много висока честота се губи ефекта - кондензатора 500μF нито се зарежда нито се разрежда. Това с честотата го пробвах като въртях тримера.
cvetanmu написа:
Аз също мисля, че полевака прави белите.Ако не искаш да го махнеш вържи едно съпротивление 1к от гейта към маса.
Първо ще пробвам да сложа 1kΩ от гейта към маса, както ме посъветва и ако не стане ще премахна директно полевака, както каза mirk. Белким стане.
Интересното е, че схемата работи, като захраня крушка за 50V примерно. Или реле. :?
Утре ще има информация след като пробвам промените.
lenko71 - специалист
Аз пък се чудя за какво ти е кондензатора (500uF)?
dido73 - помощник
lenko71 написа:
Аз пък се чудя за какво ти е кондензатора (500uF)?
Той е част от устройството Metra Blansko. На първата схема горе е така както е оригинално. Инструкцията за работа е записано, че с многократно бързо натискане на А1 се имитира променлив ток благодарение именно на този кондензатор (виж първата схема Фиг.1). Устройството си работи, но исках да избегна тия постоянни натискания на А1 с генератор. Ако него кондензатор го няма не се индуктира нищо в клещите.
mirk - майстор
Пробвал ли си да захраниш групата диоди директно с променливо напрежение през един траф например. Да ли ще работят клещите тогава. На колко години е тази чешка разработка.

Тема "Помогнете за преобразуване на устройство Metra Blansko" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: