Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте на всички, изчетох повечето теми за различни проблеми със бойлери но не открих моят проблем, а именно : бойлера ми е от най старите незнам как се казва ( над 15 годишен е но през 3 години му се сменят нагревател и други консумативи) - проблема е следния без никакви признаци при включването му вчера той не проработи и аз свалих капака и установих, че е паднала защита на термодатчика (незнам дали точно така се води) аз е включих след което бойлера започна да си работи но сега работи по шумно ако някой знае каква е била причината да падне защитата на бойлера и защо сега работи по шумно..... :?

Благодаря на всички предварително !
8180 - майстор
На какво казваш "работи по-шумно"?
Опитай да намалиш малко (1-2 деления) термостата, ако работи защото може в него или връзките му да е проблема.
Когато изключи защитата, беше ли ненормално гореща водата?
Не се шашкай - защитите са за да изключват и предпазват от по-сериозни аварии.
Нея не я човъркай! - щом е сработила, това е добре.
Като се справиш с текущия проблем, е добре да се увериш, че и възвратният клапан (или каквато е там защита по налягане на студената тръба) е наред.
Тези бойлери бяха със сериозен (дебелостенен) водосъдържател, който обаче става "бомба" при авария. Затова и двете защити са много важни.
v_krumov - напреднал
swat101 написа:
Здравейте на всички, изчетох повечето теми за различни проблеми със бойлери но не открих моят проблем, а именно : бойлера ми е от най старите незнам как се казва ( над 15 годишен е но през 3 години му се сменят нагревател и други консумативи) - проблема е следния без никакви признаци при включването му вчера той не проработи и аз свалих капака и установих, че е паднала защита на термодатчика (незнам дали точно така се води) аз е включих след което бойлера започна да си работи но сега работи по шумно ако някой знае каква е била причината да падне защитата на бойлера и защо сега работи по шумно..... :?

Благодаря на всички предварително !
Натрупан котлен камък във водосъдържателя и термостата не отчита правилно температурата,затова ти изкючва термозащитата.Щом казваш,че започнал да шуми е гаранция за натрупан котлен камък.Решението е отваряне и почистване,при необходимост и смяна на нагревател.
petkov_75 - специалист
Абсолютно точно казано!Натрупване на котлен камък!Пресен случай от тази седмица,бойлера (все още гаранционен!)бучеше и след това спря да грее.Да не вярвате,от сервиза дойде техник след 3 часа и като го отвори се оказа ,че вътре има около 7-8 кг варовик и нагревателя е заминал!Отваряй и чисти,че да не купуваш нов нагревател!
zz_stefanov - майстор
Аз пък като го отворя задължително ще му сменя нагревателя и уплътнението, че и катода. Ценя си труда, той ми е по скъп от частите :-D
И аз предполагах, че може би е натрупал котлен камък но до сега не беше се случвало да пада защитата и да шуми (или по точно да бучи така) но както ме посъветвахте ще го отворя и ще подменя нагревателя, а също така ще проверя и останалите детайли като защитата и възвратния клапан защото може и тяхното време да е дошло....

Благодаря на всички за бързите отговори!
8180 написа:
Когато изключи защитата, беше ли ненормално гореща водата?
Ами да беше прекалено гореща което ме навежда на мисълта, че може би и терморегулатора е заминал....
Neno Er - специалист
Термозащитата не трябва да се "ремонтира".
Преди години и на моя бойлер така му изключваше и аз я включвах на ръка. На края ми писна и и натегнах болтчето което задържа биметалната пластинка. И още същата нощ терморегулатора залепнал, защитата не изключила, предпазният клапан не отворил и добре, че на жената и се припикало та ме събуди. Половин час от крана фуча пара. Без малко апартамента да стане само от една стая. :lol:
За това има ли съмнения в работата на терморегулатора и защитата–НОВИ.
След това промених цялата схема на захранването при което терморегулатора управлява контактор, а той подава захранване към нагревателите. По този начин се разтоварват контактите на терморегулатора и защитата.
Включването става с бутон и бойлера работи на максимална мощност.
Neno Er написа:
Термозащитата не трябва да се "ремонтира"......
За това има ли съмнения в работата на терморегулатора и защитата–НОВИ. .........
О да задължително нова......защото не ми се рискува точно със бойлера..... :-D
Trifun - специалист
Neno Er написа:
...След това промених цялата схема на захранването при което терморегулатора управлява контактор, а той подава захранване към нагревателите.
Хммм, а мислил си какво ще стане, ако контактора по някаква причина заседне
във включено положение - чисто механично ... :?

Тема "Проблем със Бойлера...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: