• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
1115 - специалист
Имах една стара микровълнова, която се повреди преди 2...3 години, но не си намерх гаранцията и спешно взех друга.
Сега и втората се повреди.

Имам следния въпрос.
Преди я мерих и няма пробив към маса нито магнетрона, нито кондензатора.
Пуснах я през електронен електромер и дава 400W консумация при 750W заводски данни.
Ако магнетрона е откачен и го закача изкача искра.
Диода май преди време с неква крушка го проверявах - по спомен карам.

Та има ли някой идея кое е повредено ?
магнетрон
кондензатор
диод

или пък е трансформатор?
moimoimoi - майстор
а магнетрона като му мериш изводите какво съпротивление дава?
1115 - специалист
Май дава късо или много малко съпротивление.
На втората фурна всичко и е ок - само корпуса и се троши и това и е проблема.

Сега след следните опити:
Сложих магнетрона от другата фурна (100% здрав ) - по електромера 280W и не топли.
Сложих и другия кондензатор (100% здрав)- същата раота.
Сложих другия траф и другия кондензатор (100% здрави) - електромера показа 600W за 1...2 сек после видях 22000 или нещо от сорта и здравия траф взе да пуши от първичната намотка.

В интерес на истината оцеля и сега ми топлят яденето на фурната и ако до час не е изгоряла значи всичко е ок.

Сега за първата?
Трафа и магнетрона изгоряли ли са?

Забравих да спомена съпротивление между корпус и високоволтовата жица на здравия траф - 100ом
на този със съмненията - 180ом
hladnia - специалист
1115 написа:
магнетрон
кондензатор
диод
или пък е трансформатор?
Изображение
hladnia - специалист
hladnia написа:
1115 написа:
магнетрон
кондензатор
диод
или пък е трансформатор?
микровълновата фурна
Проверка на високоволтовия кондензатор
Всички проверки на елементите на микровълновата фурна се правят при изтеглен от мрежата шнур. Преди да се измери капацитета на кондензатора е необходимо да се свали инсталацията от изводите му и да се разреди, чрез даване на късо с върха на отверка или друг провеждащ електричество инструмент. Капацитета на кондензатора на фурната е в диапазона 0.96 - 1.4µF . Проверете и за утечка към корпус, особено ако фурната е с изгорял високоволтов предпазител.

Проверка на високоволтовия диод
Високоволтовият диод, или каскадата от диоди не се отпушва напълно от батерията на оммера в права посока. Това, което трябва да видите е показание около 10 MΩ. Както всеки диод и нашия е по-вероятно да се пробие, от колкото да прекъсне.

Проверка на повишаващия трансформатор
Не се опитвайте да мерите напрежението на вторичната намотка на високоволтовия трансформатор, или поне не го правете с любимия си уред.
Ние се задоволяваме от стойност между 70 и 120Ω на повишаващата намотка, под 0.5Ω на подгряващата и
2 до 4Ω на първичната намотка. Естествено за къси съединения между намотки можем само да гадаем, но в повечето случаи ако има проблеми те са видими с (просто око).

Проверка на магнетрона
Това за което може да ни е полезен мултицета е да проверим дали няма утечка към корпуса от изводите на магнетрона. Досега не сме срещали прекъснат катод но знае ли човек.Задължително е капачето на антената да е цяло и на място, както и да сме сигурни, че магнитите не са спукани. Друго, което не Ви препоръчваме да се убеждавате са 105º - 110º C - температура на магнетрона след 5 минути работа.
1115 - специалист
Всичко го проверих още сутринта.
Единственото е 180ом на намотката на трафа.
Странно ми е защо обаче здравия прегря и даде огромна консумация?
Junak - майстор
Вземи смени това, което е пред излъчвателя на магнетрона - прилича на слюда
lov - майстор
Не си обяснил от къде изкачат искри. Ако е във самата фурна проблема ти е в екрана на вълновода. Но ако се товари и не грее причината е в магнетрона. Често срещан дефект е и пробил проходен кондензатор. Това е пластмасовата част в която се закачват кабелите за захранване на магнетрона. Това нещо е част от филтъра който се намира в ламаринената кутия. Може да бачка и без него но не препоръчително а и трябва да се модифицира малко.При мерене с уред може и да не ти покаже късо.
А защо ти е прегрял отговора е че си ползвал различен по мощност. Там има значение както от от самия трансформатор така и от капацитета на кондензатора на високоволтовия умножител. За различните магнетрони е различен.
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Е не може всичко да е точно,пък да не работи!
Не съм експерт в областта на микровълновата техника,но ще ви кажа как изгоря моята печка.Както сигурно знаете,всички производители препоръчват съдовете,в които се топли нещо да се покриват,защото някои храни пръскат,други направо си гърмят.Аз обаче си притоплям манджите открити и някога е хвръкнало нещо на стъклото на вратичката.По-точно между стъклото и пластмасата.С течение на времето точно там беше се овъглило и взеха да пукат искри.И съответно печката свърши курса за има-няма 2 седмици.Та мисълта ми е дали пък в твоя случай да става нещо подобно.
  • 1
  • 2

Тема "ремонт на микровълнова" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: