Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
men79 - специалист
Как става монтирането на контакти и ключове? Те лесно се монтират на стената, въпроса ми е, примен има по три кабела , как да знам всеки от трите кабела къде да го свържа към контакта/ключа? Опасно ли е ако направя грешка?
valat111 - специалист
men79 написа:
Как става монтирането на контакти и ключове? Те лесно се монтират на стената, въпроса ми е, примен има по три кабела , как да знам всеки от трите кабела къде да го свържа към контакта/ключа? Опасно ли е ако направя грешка?
Да, опасно е. Например огромна грешка ще е, ако свържеш фазата към защитните пластини на контактите. Начинът е-фазата към едната клема, нулата към другата, а заземителния проводник към предпазните пластини на контакта. През ключа на лампите минава само фаза и отива към една или две групи лампи, от полилей, например. Девиаторното свързване на лампи можеш да откриеш лесно с търсачката на форума. Съдейки по въпроса ти, мисля, че ще по-добре да се обърнеш за помощ към някой приятел, който е в течение на нещата. Съветите във форума могат да си ти от полза, но токът понякога може да е много опасен. Успех!
men79 - специалист
Как мога да разбера , кое е фаза, кое зазамител и кое нула?
EDI - майстор
Трябва да са с различни цветове.Фазата е кафяв или черен, но фазомера казва най-добре.Син е нула, зелено-жълт заземяване.Ама този, който я е правил инсталацията, трябва да знае.
men79 - специалист
Кабелите са и трите бели, с фазомера как се познава?
peter_m - специалист
men79 написа:
Задавайки такъв въпрос е по-добре да хванеш някой приятел да ти ги свърже. Да не стане беля че ... [-X
valat111 - специалист
Проводниците са различни по цветове. Обикновено нулевия е син, фазовия е кафяв или черен, заземителния е жълтозелен на цвят. Има вероятност това да не е изпълнено правилно при монтажа. Най-добре си ги прегледай в таблото. Фазата влиза в главния предпазител и с мостове или гребен се подава на останалите предпазители. Всички нилеви са на една обща шина. Заземителния не трябва да е свързан към нулевия. Добре ще е, ако има ДТЗ /дефектнотокова защита/. Трипроводните инталации са регламентирани от наредба 3 от 2004. Ето повече инфо http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm Докато пиша, вече са ме изпреварили колегите.
EDI - майстор
men79 написа:
Като позаголиш кабела, вътре има първи слой цветна изолация.Иначе като допреш фазомера, на фазата свети.Я по-добре питай, който е правил инсталацията, как стоят нещата.
men79 - специалист
Добре , фазата свети, а как да различа нулата и заземяващия кабел?
EDI - майстор
Както каза колегата, гледаш таблото.По принцип син е нула.

Тема "Монтиране на контакт , ключ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: