Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте ,
Искам да попитам за условията за избор на атоматичен прекъсвач, как се избира относно тока при който да изключва от претоварване и от късо съединение.
valentino76bs - майстор
andibreme написа:
Здравейте ,
Искам да попитам за условията за избор на атоматичен прекъсвач, как се избира относно тока при който да изключва от претоварване и от късо съединение.

viewtopic.php?f=11&t=6565
milen56 - специалист
Здравейте.За да не отварям нова тема и да използвам тази, ако колегата няма против.Случаят е следния: онзи ден при проверка с фазомер на мостов кабел, фазомера се хлъзнал и дал на късо.
Въпросът ми е защо главният на таблото вътре не изключи, а изключи външният който е В63А, а вътрешният е С50А.Нормално ли е това и трябва ли да сменяваме някой АП.
fikata - майстор
Проблемът идва от различните криви/ В и С/ на изключване на предпазителите.
Виж тук:
http://aagroup-bg.com/Emagazin.php?dan01=1&dan02=4&c=1
Нормално е да има селективност при изключване от по малкия към по големия предпазител.
В63А е с крива В и ще изключи при 3-5 пъти номинален ток /около 250А/
С50А е с крива С и ще изключи при 5-10 пъти номинален ток /около 400А/
За това при тебе изключва първо по големия предпазител във веригата
milen56 - специалист
Значи проблема е в кривите. Какво може да е решението?
1.Да сменим този главния от В 63А на С 63А, но той е в таблото на енергото и трябва да го разпломбираме.
2.Да сменим вътрешният главен от С 50А на В 50А, но другите 25А и 16А остават с крива" С " и дали ще изключват преди В 50А.
3.Да сложим всичко с крива " В ", обаче това е най скъпият вариянт.
Кое от трите да изберем?
Virtuozo - специалист
Най-добрия е първия вариант ама трябва да ги придумаш енергото щото са леко мързеливи и освен това предпазителя новия който ще ти слагат ще трябва ти да им го дадеш,тоест ти да го закупиш и да е със същия ампераж щото ако вземеш по голям няма да ти го сменят.

Тема "Избор на автоматичен прекъсвач" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: