• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
въпроса е следния... колко волта трябва да е входното изправено напрежение, за трифазен инвертор (разбирайте на изхода да е трифазен, все едно нормална трифазна мрежа 220В)?

кратко пояснение:
при монофазните инвертори е възможно да се реализира 220V rms изходно и дори само с около 310VDC, обаче въпроса е че при трифазния, максималното напрежение между фазите е от порядъка на 540V (380V*1,414), та дали трябва и входното напрежение да е около 540В или дори повече около 620В за да се издокара неутралната линия на около 310В и амплитудата да си стане +-220V rms

Благодаря
vvventsi - специалист
инвертора няма ли си трансформатор вътре,на ли е инвертор значи от ниско право напрежение ти прави високо променливо,смятай колко да ти е ниското променливо което влиза в трафа!А се чудя за какво ще го ползваш този трифазен инвертор?.След като ти трябва трифазен ток значи че ще е нещо мощно ,не е ли по добре трифазен генератор!
hygro - майстор
220 * sqrt (6) ≈ 539 V
относно инвертора ... трифазния инвертор прави 3-фазен ток от прав такъв. В случая инвертора ще си го произвеждам аз, и ще е част от 3-фазов честотен инвертор с корекция фактора на мощност. Въпроса е какви да са изходните параметри на въпросната схема за корекция фактора на мощност.
На въпроса дали да не е генератор... при положение, че е налична монофазна мрежа, невиждам голям смисъл.

@hygro
да разбирам ли, че отговора е положителен - входното изправено напрежение трябва да е поне 540Vpk-pk?
hygro - майстор
На теория да. На практика трябва да е повечко заради спадовете.
vvventsi - специалист
имаш предвид от монофазен 220 да си направи трифазен ток,ами тогава ще ти трябва право напрежение 311.08V за да направиш отново 220V променливо ,сигурно ще ти е нужно малко по високо към 350,но не повече ,ти няма да правиш 380V ще правиш 3 по 220V дефазирани на 120градуса един спрямо друг ,така линейното ти напрежение ще си е 380V!
vvventsi написа:
имаш предвид от монофазен 220 да си направи трифазен ток,ами тогава ще ти трябва право напрежение 311.08V за да направиш отново 220V променливо ,сигурно ще ти е нужно малко по високо към 350,но не повече ,ти няма да правиш 380V ще правиш 3 по 220V дефазирани на 120градуса един спрямо друг ,така линейното ти напрежение ще си е 380V!
щях да се съглася ако фазите си бяха съвсем независими, само че при трифазните машини, в случая асинхронен мотор, напрежението не се мери спрямо 0(нула), ами е спрямо останалите две фази. Освен това неможеш да направиш дори една фаза от 380В защото истинската фаза на 220в има 622в връх до връх напрежение, а нулата се явява в средата, така че няма как да стане. Това което правят е да се измества на всеки полупериод нулата, ту от +311В , ту на +0в, така апаратурата си мисли че има +-220Vrms, обаче си мисля че като се работи с трифазни машини, няма как да я излъжеш, щото в един момент ще имаш нужда нулата хем да е на +311в, хем на +0в и работата няма да стане ;)

@hygro
дам, то и аз затова казах "поне" :)
сега като се замисля, тя максималната разлика си е 540V, обаче това което съм гледал... принципа е с ШИМ управление на напрежението. Ако да речем имаме входно изправено напрежение 620V поне, при 50% запълване на импулса се получава половината от напрежението, да речем 310В и тях ги избират за нула. При 100% излизат 620В което вземат за максимална положителна стойност, а при 0% имаме +0В, те са за максимална отрицателна, и така спрямо новата ни нула, която е на 310В, имам +-310В което си е AC 220V(rms). Та от цялата тая работа си мисля, че дори и да може да се направи с 540В, май е по-добре да е с 620В поне за да е по-лесно управлението.

Някакви разсъждения, относно верноста на казаното?
vvventsi - специалист
каква мощност ще ти е нужна ?.защо не си купиш готов трифазен генератор ,който ще го върти монофазен двигател и ето ти от монофазен трифазен ток .И ще имаш и чиста синусоида.
hygro - майстор
mAze написа:
Освен това неможеш да направиш дори една фаза от 380В защото истинската фаза на 220в има 622в връх до връх напрежение, а нулата се явява в средата, така че няма как да стане.
:warn: 311 V са достатъчни за монофазен инвертор - свързването е мостово.

Ако някой мисли да управлява асинхронни двигатели с инвертор, нека си спомни от електротехниката:

U / f = const

В случай, че измененията на честотата са големи, регулирането на напрежението не може да се спести.
  • 1
  • 2

Тема "Трифазен инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: