Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mastercheto - помощник
Здравейте!

Става въпрос за ел. инсталация на къща. Към моят етаж е положен захранващ кабел СВТ 3х6. Искам да увелича сечението на кабела поради многото консуматори. Имам кабел СВТ 4х1.5. Мисълта ми е да пусна двете жици като фаза, а останалите две като нула. Така да се получи общо 6 + 1.5 + 1.5 = 9 кв. за фаза и също толкова за нула.

Въпроса ми е ще има ли проблем ако положа този кабел (СВТ 4х1.5) успоредно до старият? Да не започне да нагрява по-тънкият кабел и да създава проблеми при натоварване?

Втори въпрос - ще има ли проблем, ако земното остане 6 кв.

Благодаря предварително!
Тани - модератор
А колко квадрата отиват до електромерното табло и колко ампера ти е главния предпазител? Какво толкова мощно ще включваш?
evil - специалист
според мен земното и нулата ги обединяваш и ги пускаш по две жила по 6кв а фазата по 6+4*1,5кв
mastercheto - помощник
На партерният етаж има разпределително табло! От него до електромерното табло кабела е СВТ 3х10 кв. От разпределителното табло до етажа е СВТ 3х6 кв. Мисля, че няма да има проблем да пусна още един кабел. Мисълта ми беше как да разпределя кабела който имам (СВТ 4х1.5кв)? Две жила фаза и две нула (общо 9 кв. фаза, 9кв. нула и 6 кв. да си останат земно) или както беше предложено 4 жила към фаза? Ако пък имате други предложения моля да ги споделите?
Тани - модератор
Нищо не каза за предпазителите и товара! Ако предпазителя ти е слабото звено, то няма никакъв смисъл от толкова дебели кабели , освен ако разстоянието не е много голямо!
mastercheto - помощник
63 А е главният предпазител! Иначе са доста електроуредите на етажа - бойлер, ел. печка, съдомиялна, пералня, сушилня, 2 климатика. Това всичко на 6 кв. И тъй като го имам кабела реших да го сложа :)
Тани - модератор
За 63А предпазител не си заслужава да слагаш по-дебел кабел от 6мм² При 63А преди електромера предполагам главния ти е 50А . С този ток не може да натоватиш кабела , защото ще ти изключи предпазителя!
kam34 - специалист
Както я мислиш няма да стане. Кабела който имаш освен за лампи за друго не става. В паралел е допустимо да се връзват само кабели с еднакво сечение. Според мен си купи още 3х6 кв.
На партерният етаж има разпределително табло! От него до електромерното табло кабела е СВТ 3х10 кв. От разпределителното табло до етажа е СВТ 3х6 кв.
В разпределителното табло на партерния етаж слагаш два предпазителя по 50А за всеки от кабелите по отделно. 50А е максимума предпазител който може да защитава ефективно кабел 6кв, от по голям няма смисъл не върши работата за която е сложен. И сега идва хубавата част - с едната верига захранваш само кухнята като потенциално с най голяма концентрация на мощност, а с другата верига всичко останало. Хубаво е ако новия кабел можеш да го вкараш директно в кухнята. Слагаш му там едно табълце ТАП 8 или 12 колко ти хареса, режеш в разклонителната кутия входящите кабели и я захранваш от новото табълце - осветление, печка, контакти по отделни предпазители. Ако ще пускаш нови кабели можеш да предвидиш няколко кръга за контакти - един за общо ползване над плота, един за вградени уреди под плота (перални, миални и т.н.), един за хладиник, микровълнова, изобщо както ти е удобно. Ако пускаш нови кабели задължително трижилни, ще можеш да си сложиш и дефектнотокава защита, когато решиш.

Стария кабел 3х6 си остава в апартаментното (етажното ) табло и от него си захранваш всичко останало.

За 10-15м кабел и едно допълнително табълце с няколко предпазителя ще ти се разпредели товара по два кабела, ще ти намалее пада на напрежение при включване на повече консуматори. Ползите са очевидни при еднократна инвестиция от 60-80лв.

Разбира се тапата си остава предпазителя на енергото при електромера и няма как да го промениш без бъркане доста на дълбоко за по голяма партида :wink: Ако там ти е 50А евентуално можеш да ги кандърдисаш да ти сложат 63А което е максималното което могат да ти сложат без да плащаш за по голяма мощност. Ти си раздели товарите на двата кабела както ти предлагам и ако вземе да пада главния по често можеш да искаш да ти го сменят с 63А.

Как ти са разпределени консуматорите по апартамента или къщата. :?
mastercheto - помощник
В крайна сметка намерих кабел 3х4, за който бях забравил! Най - вероятно ще слагам него! Но иска много къртене за да пусна чак до кухнята. Предложете ми варианти как да разпределя нещата в етажното табло!? Кое да вържа на 3х4 и кое на 3х6. Общо са 10 предпазителя - 2 осветление, бойлер, ел. печка, пералня, 4 кръга контакти и 1 резерва. В разпределителното табло (на партера) кабела 3х6 е с предпазител 50 А. Какъв предпазител да сложа на кабела 3х4? В етажното табло има главен предпазител на кабела 3х6. Там отделно ли да сложа още един главен предпазител за 3х4?

П.П. В електромерното табло предпазителя е 63 А.
mastercheto - помощник
Консуматорите са разпределени както предположи! В кухнята са пералня, съдомиялна, ел. печка, хладилник! Пералнята и печката са на отделни предпазители! В останалите стаи има два климатика, сушилня и отделно бойлер. Това са по - големите ми мощности!

Тема "Полагане на допълнителен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: