Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
borisiliev - помощник
Здравейте,попаднах на трифазен двигател 2,2кв с 4 кабела.Два са дебели (бели) другите два са черни(по-тънки). Двигатела до последно е работил с един кондензатор и ключ рига(тръгвал е сам).Някой го е разкачил без да запомни как е вързан и сега не мога да го вържа.Някой ако има идея моля да помогне.Благодаря.
kuger - майстор
Снимки, колега, на клемната кутия и на табелката на мотора! С гадаене може някой да гушне букета.
borisiliev - помощник
В клеменната кутията има само 4 жици,а на мотора пише 220/380в,знака ,,триъгълник и знзка звезда,, 2,2кв
kuger - майстор
виж това:
Прикачен файл:
att-43afd4c7d12c8220V.gif
att-43afd4c7d12c8220V.gif (9.93 KиБ) Видяна 8003 пъти
ключа за реверса може да не се ползва
vvventsi - специалист
единия проводник най вероятно е вързан към корпуса,а иначе за свързването ползвай схемата която колегите са я дали
fikata - майстор
единия проводник най вероятно е вързан към корпуса
Предположението ти е много съмнително.
Най вероятно този двигател е пренавиван за монофазен.Четирите края са на пусковата и работната намотка.Още повече,че се споменава за кондензатор и ключ "Рига". Пусковата намотка е с по-голямо съпротивление/повече намотки с по тънък проводник/ Евентуално по тънките изводи са на нея.Разбира се истината ще излезе като се измерят с оммер двете намотки.
vvventsi - специалист
че то трифазния двигател нали така се пуска на монофазен ток с кондензатор и ключ рига, а пък може и да е както ти казваш някой да го направил на монофазен, но за мен това е доста глупаво, трифазен двигател да се пренавива за монофазен, аз съм имал такъв случай на една ерномелка на село на един приятел двигателя оригинално си е бил трифазен а някой се е фанал и го пренавил за монофазен,но как го пренавил не знам защото много грееше двигателя ,дори на празен ход без кондензатор пак грееше!
kuger - майстор
Аз затова исках снимки, но...
bip - специалист
И аз днес намерих трифазен мотор. Имам и снимки :)

Как да разбера дали моторът въобще работи, преди да купя кондензатори?
Мога ли да ползвам схемата по-долу (която видях в тази тема: http://www.tehcomservis.com/forum/topic ... =6&topic=3), и какви трябва да са кондензаторите за моя мотор?
Как точно се работи със тази схема - кога кое копче се натиска?
Предварително благодаря за помощта!

Изображение

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (72.29 KиБ) Видяна 7833 пъти

Прикачен файл

zvezda-2.JPG
Звезда
zvezda-2.JPG (47.75 KиБ) Видяна 7833 пъти

Прикачен файл

zvezda-3.JPG
Звезда
zvezda-3.JPG (42.23 KиБ) Видяна 7833 пъти

Прикачен файл

zvezda-4.JPG
Звезда
zvezda-4.JPG (51.31 KиБ) Видяна 7833 пъти

Прикачен файл

trifazen-motor-monofazen-tok.png
Трифазен мотор - монофазен ток
trifazen-motor-monofazen-tok.png (4.27 KиБ) Видяна 7865 пъти
Последна промяна от bip на пет сеп 30, 2011 8:46 pm, променено общо 2 пъти.
vvventsi - специалист
подай му фаза и нула между двете намотки,независимо между кой две и го завърти на ръка,като гледам е слаб и без кондензатори ще тръгне на празен ход ,слагаш му един монофазен щепсел и го ръгаш в контакта,но го прекарай през един автоматичен предпазител 6A ръгаш щепсела включваш предпазителя и го завърташ на ръка на която и посока да го завъртиш на там ще тръгне!

Тема "трифазен към 220в с 4 извода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: