Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LZ - специалист
Захванал съм се да оправя една Перла 73, но програматора е повреден :(
От къде мога да намеря такъв и дали мога да ползвам друг, например от по новите Перла?

Благодаря
rulom - модератор
Какво точно му е повредено, защото отдавна ги няма тези програматори.По-добре виж няма ли начин да се оправи тоя.По принцип програматор рядко се поврежда, трябва да е станала голяма дивотия за да сдаде багажа.
LZ - специалист
Намерих при един приятел дето е скатал доста неща :)
По означение и вид е същия, довечера ще видим и функционално но не очаквам изненади.
Проблема е че в следствие на нагряването на пластините, които включват двигателя, пластмасовия ринг, който ги включва се е стопил и част от него е във вид на капка върху пластините :) А това от своя страна предполагам е станало в следствие на 30 годишен износен коксов лагер и разбити двата лагера - сепараторите им бяха счупени.
Сега съм сменил всички лагери, уплътнението на казана (дано задържи че капака беше малко раждясал) и сега ще бодна нов програматор.
Хихи, след 30 години работа, пералнята ще е като нова :)

п.п.
Някой ще попита "Защо се занимавам?"
1. Зодия Овен
2. Аз ще я пенсионирам, а не тя да напуска когато и скимне :)
rulom - модератор
Преди да монтираш "новия" програматор виж дали има нагоряло по пластините където е мотора, или на тези на нагревателя, ако има нагар го почисти хубаво с финна шкурка или пила,имам в предвид контактните пластини.
И успех, дано я пенсионират внуците :wink: !
LZ - специалист
Програматорът е нов без кавички. Чистак барсак, добре отлежал :)
Но ще сменям клеми, защото някои са се постопили
LZ - специалист
Оправих я!
В неделя успешно премина тестовете.
Сменени са всички лагери на казана и барабана, уплътнението на казана, RC фитъра и програматора, както и нов мрежов филтър. Където имаше ръжда е почистено и боядисано.
Проблема беше в RC филтъра и програматора.
Монтирах и няколко контролни лампи тук-там по схемата за да се вижда нагледно какво се случва.
Сега пералнята си работи добре и спокойно вече може да се мисли за нова по-съвременна, а тази да се пенсионира на село :)

Изображение
п.п. Ако някой се интересува, ето схемата. Благодарности на колега от www.bgaudioclub.org
Изображение
stefan_mil4ev - специалист
Какви са симптомите когато се развали RC филтъра?
kuger - майстор
stefan_mil4ev написа:
Какви са симптомите когато се развали RC филтъра?
От най-безобидните, като пукане и смущения в радио и ТВ апаратура, до пълно късо съединение, или прекъсване в захранването на пералнята.
stefan_mil4ev - специалист
Благодаря за бързия отговор!

Тема "ПЕРЛА-73 програматор - от къде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: