Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, интересувам се какъв кабел ще бъде необходим за да захраня вила на разстояние 750 метра, мисля да е с алуминиеви жила и по голямата част да е подземен. Консуматорите няма да са много може би максимално около 1 кв/ч.Гледах тук http://www.filkab.com/main/bg/ но незнам какво ще свърши работа.Ако имате идей ще ви бъда благодарен да ги споделите.
bgtok - специалист
Много е голямо трасето.
Ако става дума за еднофазно до 2 kW:
С лек компромис САВТ 4х35 вързани 2х2 жилата.
Задължително със заземление при крайната точка.
moimoimoi - майстор
пада на напрежение не трябва да е повече от 5 процента
и така за двупроводна линия с алуминиев проводник формулата е

за 3x50мм алуминиев
200.1000.1.750/33.50.220.220=1.77%

за 3x35мм алуминиев
200.1000.1.750/33.35.220.220=2.68%

колегата над мен се е презапасил.......ама не е излишно че то 1 киловат е нищо

Прикачен файл

%20_1_~1.JPG
%20_1_~1.JPG (28.62 KиБ) Видяна 5820 пъти
Благодаря за отговорите да трасето е доста смятах първо да сложа фотоволтайци но вилата ще се ползва и зимата и ще се окаже проблем. Един приятел тук ме убеждава че 4х16 САБТ ще е достатъчтно за консуматори до 1,5кв. И един лаически въпрос как се пуска 3х35 в смисъл не трябва ли две по две фаза и нула.
moimoimoi - майстор
фаза+нула+земно=трижилен кабел
bulhomes2 - майстор
А че не е ли по-лесно да си набоде коловете за земното до къщата?
vvventsi - специалист
ulian123 написа:
Здравейте, интересувам се какъв кабел ще бъде необходим за да захраня вила на разстояние 750 метра, мисля да е с алуминиеви жила и по голямата част да е подземен. Консуматорите няма да са много може би максимално около 1 кв/ч.Гледах тук http://www.filkab.com/main/bg/ но незнам какво ще свърши работа.Ако имате идей ще ви бъда благодарен да ги споделите.
презапаси се,кабел веднъж се слага!
valat111 - специалист
ulian123 написа:
Странни мерни единици, 1 кв/ч изразходват 10 крушки по 100 вата за 1 час, /това отчита електромера/, или 750 ватов перфоратор за час и половина...или 3 киловатов бойлер за 20 минути...ако ти потрябва индукционен електрожен? Презапаси се /както написа колегата/ не на 10-20 процента, а на 70-80.
vvventsi - специалист
За мерните единици ,аз разбрах какво е имал предвид питащия искал е да каже 1kW не 1 kWh,но както казах по горе кабел веднъж се слага ,и при това разстоянието е голямо ,не е някакво за 10-20м утре или в други ден да решиш да го сменяш ,не се знае какво може да ти потрябва ,най добре е да се сметне поне за 5kW изчислена мощност!
valat111 - специалист
vvventsi ти ги разбираш нещата,кажи му за квадратите и разстоянието :partyman:

Тема "Какъв кабел......" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: