• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
infesta - помощник
Здравейте колеги, интересувам се дали мога да използвам мултицета си като фазомер ???
Т.е. искам да проверя дали на трифазен ток има ток и в трите фази, защото имам тук едни съмнения!!!
Благодаря на отзовалите се, очаквам съветите ви !!!
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз без мултицет или фазомер мога да ти кажа, че на трифазен ток има ток и на трите фази - в противен случай няма има трифазен ТОК
kuger - майстор
Като фазомер :? Виж, спокойно можеш да измериш напрежението върху всяка фаза спрямо нула /220V~/, и между фазите, всяка срещу всяка /380V~/. Само не забравяй да поставиш прибора на правилния обхват!
valentin112 - специалист
Между фазите трябва да ти покаже мултицета около 380 в променливо, а между нулата и коя да е от фазите-около 220 в променливо напрежение...докато пиша, се оказва, че повтарям вече написано.
infesta - помощник
ДА, това би ми свършило работа да замеря всяка фаза поотделно, я сега ми обясни как да настроя мултицета и как да измеря напрежението ???
Съжалявам но ще трябва да ми го обясниш като за малоумен, защото не искам да се изпържа или пък да си разваля уреда - мерси предварително !!!
valentin112 - специалист
На обхват 600 в променливо напрежение/ вълнообразна чертичка/...и едната сонда включена в COM, а другата в букса V,mA, oм. Мога да постна сега снимка на мултицет с включени сонди и обхват за това измерване.
Последна промяна от valentin112 на пон окт 03, 2011 7:21 pm, променено общо 1 път.
infesta - помощник
Е тва е, 600 V в променливо - това ме интересуваше, мерси много !!!
kuger - майстор
LazarGanev написа:
Аз без мултицет или фазомер мога да ти кажа, че на трифазен ток има ток и на трите фази - в противен случай няма има трифазен ТОК
Майсторе, не се впрягай на човека, той, ако знае, няма да пита!
8180 - майстор
Моля, авторът да прочте внимателно всички мнения относно използването на мултицета като фазомер, особено възможните опасни последствия - с тока шега не бива.

Колеги,
Бих изтрил въпросните мнения, но не се наемам да осъдя категорично като неработоспособни проблемните мнения. Все пак се налага да се работи с 220V и не е лошо да се знае кое-как.
Мисля, че един слабо светещ "фазомер", каквито са масовите днес, е не по-малко опасен.
Лично, преди да се доверя на такъв, предварително проверявам какво и колко свети в конкретния момент и условия.
Тани - модератор
Аз въобще не му мислих , а го изтрих още като го прочетох! Чак след това прочетох дискусията , която сте водили! Предвид естеството на форума изтрих и нея! Нека когато даваме съвети са МАКСИМАЛНО БЕЗОПАСНИ и с минимални варианти за грешка , която може да е фатална за здравето и живота на четящите неопитни потребители!!!

ПП Към питащия - един фазомер струва 2-3 лева. На колко оценяваш ЖИВОТА СИ?
  • 1
  • 2

Тема "Мултицет, понеже нямам фазомер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: