Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Panzer - специалист
Колеги, имам едно питане към знаещите. Става дума за метален фургон в които е разположена апаратура за видеонаблюдение. Как трябва да се да се изпълни заземяването а да се предпази апаратурата от евентуални смущения било атмосферни или по енергопреносната мрежа?
moimoimoi - майстор
забиваш 1-2-3...... кола за земно
ако е ценна техниката може да се изгради и мълниезащита
а за пренапрежение от мрежата има катодни отводители,UPS-и и други глезотии
PCL82 - майстор
Набива се заземител в земята, който се свързва за заварен болт към фургона. Шина продължава и до таблото където се заземява и нулата на захранването. В таблото е добре да има катодни отводители за защита от пренапрежения (важно е какви ще се изберат). Оплетките на всички коаксиални кабели, които влизат или излизат от фургона трябва да заземят възможно най-близо след влизането им във фургона. Това се прави със специални шини с конектори за съответния тип кабел, които заземяват всички кабели. Тази шина се свързва към заземяването на ел. таблото. При по-ниски изисквания заземяването става чак при самото оборудване. Пътят на заземителният й проводник трябва да минава по същият път както захранващите. В противен случай се създава затворен контур с голяма площ, в който могат да се индуцират смущения.

Ако изискванията към електромагнитна съвместимост са по-високи се гледат и всички отвори (врати, прозорци, отдушници). Всички метални части трябва да контактуват добре. Не трябва да има широки процепи. Предпочитат се кръгли отвори в решетките, пред дълги прорези.

Тема "Заземяване на фургон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: