Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lionly1 - помощник
Къщата е правена 1976 г. в Тетевен. Захранването от дирека до керамичните чашки е с рекордоман. От керамичните чашки до ел. таблото е с някъкъв оголен кабел 6 мм2, на който в края се вижда, че е бил обвит с текстил(вече изгнил) и привързан с рекордомана със 7-8 намотки.. Този кабел влиза в къщата през керамична лула, която е обърната надолу с отворите, за да не влиза дъждовна вода.

Дотук добре, но проблема ми възникна, когато реших да слагам 5см топлоизолация на къщата, а керамичната лула стърчи само 4 см. извън лепежа, като при полагане на изолацията тя ще се скрие. За целта реших да разкъртя около чашката, исках да я издърпам навън(счупих я във вътрешния й край), но като видях че двата кабела в един момент могат да се допрат и като имам предвид,че са оголени и може да изгоря някой бушон на трафопоста се отказах.

Моля Ви за съвет, какво да направя. Ако я счупя изцяло(лулата) има ли вариант да подпъхна(без да ги режа) около жиците някъкъв изолатор, който разбира се да не се влияе от атмосферните условия, да е над повърхността на изолацията и да не влиза дъждовна вода.
Какво е съвременното решение за вкарване на захранващ кабел през стената? Сори, че не направих снимки.
lubomirlz - специалист
Викай ги тия от електроразпределителното дружество да си изкарат електромера извън къщата и си смени захранващия кабел, за да не ти пламне хубавата изолацийка.
torbalan - Дървен философ
и най-добре - закопай го в земята захранващия кабел...
valentin112 - специалист
Няма съвременно решение за вкарвне на стария кабел, нискобюджетното може да е като ги разделиш с текстолитова /гетинаксова/ плочка, но пъреди това ги излолирай поотделно, дори с гофре. Вкарването в земята или помощта на електроразпределителното дружество няма да е нискобюджетно решение.
lubomirlz - специалист
В случая поговорката "Скъпото излиза по-евтино" сега важи с пълна сила. Електромера така или иначе ще се изнесе на улицата, кабела както се спомена е със сериозно нарушена изолация, която ще му създаде проблеми в бъдеще, малкото сечение в комбинация с кофти изолация и пожароопасна среда каквато ще е след санирането, за мен са достатъчно сериозни доводи да се инвестира някой лев в нов кабел.
lionly1 - помощник
Благодаря Ви!

Поговорих с колеги, посъветваха ме този кабел да го забравя, а от рекордомана до електромера да вкопая нов двужилен с външна каучукова обвивка/СВТ ли е, нямам идея/, който да го пъхна в гофрирана тръба. За тази операция няма проблем.

Възникна обаче въпроса как да го свържа с рекордомана. В момента стария кабел е свързан със 7-8 витки. Какво ще кажете, ако прекъсна на 10 см. от рекордомана стария захранващ кабел към къщата и там го свържа с новия който ще стига до електромера.

Въпросът ми е откъде да намеря подходящи клеми за да има минимално съпротивление при свръзката. Можете ли да ми предложите какви да ползвам. Имайте предвид, че най-вероятно ще работя под напрежение, щото захранването идва директно от дирека.

А за електромера, най-вероятно няма да ги изнасят на външно табло, щото наскоро си монтираха дигиталните. Пък и самия електромер е външен. Ако имаше външно табло на ЧЕЗ, щеше да е лесно. :sad:

Поздрави.
fikata - майстор
Въпроси за размишления:
Новият кабел /не е с каучукова изолация/ меден или алуминиев ще бъде? Ако е алуминиев ще ти трябват биметални клеми за връзка с рекордомана.
По принцип има специални клеми за твоята връзка.За мед-мед и за алум- мед.
Връзките преди електромера,където искаш да закачиш новия кабел не са ли защитени с пломба?

Един пример за отклонителни и съединителни клеми:
http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... D0%B8/531/
lionly1 - помощник
Благодаря за последния пост. Благодарение на него се сетих и позвънях на ЧЕЗ. От там ми казаха, че всичко, което е от мрежата до електромера си е техен ангажимент, така че ще ми го сменят за тяхна сметка. Благодаря за спестените 100-тина лева.

Поздрави.

Тема "Моля за съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: