• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Gladiator_BG - специалист
здравейте ... незнам каде и как но здраво са се оляли с инсталацията на вилата ...
незнам къде точно е проблема но по принцип тока "играе" много 210~240 волта и при всяко включване на ел. уред се усеща по осветлените ... лампите примигват ... или светлината намалява усезаемо ...
слязох в мазето и мерих напрежението в захранването при свалени предпазители

трифазен
Ф-Ф ~ 380-390V
Ф-Н ~ 220-240V
Ф-З ~ 220-240V
Н-З ~ 111V

проблема ми е във втория етаж в банята и спалнята където при вдигната ДТЗ (след нея) между земя и нула при просвирване започва да писука уреда ...
като меря там с мултицета и между Ф-Н ми дава 220 волта и между Ф-З пак дава 220 волта

принципно инслталацията на контактите е правена с мостов кабел 2 х 2.5 мм2 но след това се кърти навсякъде за да се добави и заземяване ... и ми се струва че някъде са вързали някоя земя погрешно за някоя нула ... защото когато са прекарвали третото жило ... вместо да купят жълтозелен са ползвали обикновен мостов 2х2.5 като са го изцепили на две и са ползвали двете жила за да пуснат заземяването ... и сега от дупките на контактите ми стърчат по 6 кабела само с два цвята (кафяв и син) и най малкото което е преди да вържа който и да е контакт трябва да меря да видя кое ми е фаза и кое ми е нула ... и в случая както ми е в спалята ... имам един кафяв и два сини ... като между кафявия и кой да е от двата сини ми дава 220в ... разбрах кой от сините е когато почна да ми пада ДТЗто ...
въобще омотана работа ..
още един пример ... доло в таблото съм ... всички предпазители са вдигнати ... разкачам директно нулата ... тока огасва навсякъде ... САМО крушката в коридора свети ... и то осезаемо по силно (по начина по който трябва да свети винаги) ... въобще в такъв шах съм че няма накъде ... ако онея са оплескали нещо с инсталацията ... сега трябва отново да къртя шпакловани изправени стени ... и да бутам картон тук и там щото никаде няма разклонителни кутии ...
valentin112 - специалист
На първо време си купи АК, може да ги продават на руския пазар, намери ел. техниците и :axe: сега сериозно, намери си доказано добър ел. техник и почвайте отначало корекциите. Ще е трудоемко, с цената на някакви разрушения...но ел. инсталация се прави веднъж за много години...далеч си ми, за да ти помогна безвъзмездно.
vvventsi - специалист
какво е това Н-З -111V че между нулата и земята има 111V ли? това е невъзможно при положение че между фаза и нула има 220V и между фаза и земя пак 220V нещо да не си объркал измерването?
marian1 - майстор
Колега, предлагам ти преди да разбиваш, да си разкачиш кабелите в съмняващото помещение, и един по един да ги прозвъниш - най елементарно ми се вижда като от таблото започнеш да подаваш фаза на кабелите един по един - и на другият край започнеш да ги бележиш - по този начин ще провериш и дали нямаш някъде по два кабела фаза .... Все пак изчакай, може и да се появи по добро предложение.
kam34 - специалист
Купуваш си черен, син и жълтозелен изолирбанд. Отваряш всички кутии, ключове и контакти, разкачаш първо контактите. Откачаш "земята" в главното табло и тръгваш по контактите да търсиш фазата и нулата - фазата с фазомер, нулата с пробна лампа не с мултицет. Мултицета не товари веригата и може да даде лъжливи показания към откачената земя. Като ги определиш ги маркираш с изолирбанд черно-фаза и синьо-нула, ако има преплитане на нулата с земята която е откачена в главното табло в някой контакт разкачаш в неговата разклонителна кутия кабелите и там ги прозвъняваш първо. Ако е тотална каша разкачаш и разклонителните кутии навсякъде и определяш и маркираш кабелите първо там. На осветлението трябва да имаш само фаза и нула. След като приключиш с маркирането на фазата и нулата навсякъде, откачаш главната нула и на нейно място закачаш земята в главното табло. Търсиш я по всички изводи спрямо маркираната вече фаза с пробната лампа и маркираш кабела с жълтозеления изолирбанд. След това си възтановяваш нулата и земята в главното табло по местата им.
трифазен
Ф-Ф ~ 380-390V
Ф-Н ~ 220-240V
Ф-З ~ 220-240V
Н-З ~ 111V
Земята къде ти е вързана към заземител или към нулата в главното табло. Това което си измерил е възможно при земя вързана към заземителен кол с не достатъчно преходно съпротивление. По добрия вариант е в таблото да си вържеш земята/защитния проводник и нулата на една шина и да я заземиш същата шина. Като всеки кабел от нулата, защитния проводник и заземителя да са на отделни клеми/болтове към шинката.
valqk - специалист
kam34 написа:
Купуваш си черен, син и жълтозелен изолирбанд. Отваряш всички кутии, ключове и контакти, разкачаш първо контактите. Откачаш "земята" в главното табло и тръгваш по контактите да търсиш фазата и нулата - фазата с фазомер, нулата с пробна лампа не с мултицет. Мултицета не товари веригата и може да даде лъжливи показания към откачената земя. Като ги определиш ги маркираш с изолирбанд черно-фаза и синьо-нула, ако има преплитане на нулата с земята която е откачена в главното табло в някой контакт разкачаш в неговата разклонителна кутия кабелите и там ги прозвъняваш първо. Ако е тотална каша разкачаш и разклонителните кутии навсякъде и определяш и маркираш кабелите първо там. На осветлението трябва да имаш само фаза и нула. След като приключиш с маркирането на фазата и нулата навсякъде, откачаш главната нула и на нейно място закачаш земята в главното табло. Търсиш я по всички изводи спрямо маркираната вече фаза с пробната лампа и маркираш кабела с жълтозеления изолирбанд. След това си възтановяваш нулата и земята в главното табло по местата им.
трифазен
Ф-Ф ~ 380-390V
Ф-Н ~ 220-240V
Ф-З ~ 220-240V
Н-З ~ 111V
Земята къде ти е вързана към заземител или към нулата в главното табло. Това което си измерил е възможно при земя вързана към заземителен кол с не достатъчно преходно съпротивление. По добрия вариант е в таблото да си вържеш земята/защитния проводник и нулата на една шина и да я заземиш същата шина. Като всеки кабел от нулата, защитния проводник и заземителя да са на отделни клеми/болтове към шинката.
За другото съм съгласен, но за земя и нула в таблото в къща на село [-X [-X [-X
Аз имах подобен проблем - биеше ме ток докато се къпя - МНОГО.
Като измерих - 2-30волта в зависимост от пада по мрежата между пода и водата (при мен варира м/у 250 и 140 волта).
Забих земя и вързах към нулата - същата история. Докато не разделих заземяването от нулата - имаше проблем.
В момента съм със земя - която заземява уредите и нямам проблем. т.е. при такива инсталации земята е хубаво да си е земя.
Не казвам, че случая е такъв, но трябва да се има впредвид.
Успех с прозвъняването и дано не ти се наложи да къртиш [-o<
Gladiator_BG - специалист
заземяването е отделно с кол зад къщата ...
днес ще разкача директно главното захранване и почвам да прозвънявам наред ... лошото е че връзките на контактите които са на 20см от тавана ... не са в конзоли с капак ами директно са ги зазидали преди шпакловката или са някъде под кнауфа ... а кнауфа е на конструкция и нямам представа къде може да са направили спайките ...
lubomirlz - специалист
За сега не ти трябва да бараш връзките, действай както ти каза кам34 и накрая ако се наложи ще търсиш проблеми във връзките.
kam34 - специалист
Gladiator_BG написа:

Това по проект ли е или е някава самоделка на някой специалист. Нулата има ли връзка със заземяването в таблото. Ако на всички контакти третия проводник ти ходи до това заземяване имаш ли дефектнотокови защити за всички кръгове. Ако някой кръг е оставен поради икономия само на предпазители без ДТЗ, а като защитна мярка използваш заземяване не чакай предпазителя да падне от късо съединение ще изключват от претоварване със закъснение от минути до часове в зависимост от големината им. В това време през инсталацията и заземителя ще ти протича тока на земно съединение и по корпусите на уредите ще имаш достатъчно голямо корпусно напрежение 100-160V в зависимост от заземителя.
vvventsi - специалист
kam34 написа:
Gladiator_BG написа:

Това по проект ли е или е някава самоделка на някой специалист. Нулата има ли връзка със заземяването в таблото. Ако на всички контакти третия проводник ти ходи до това заземяване имаш ли дефектнотокови защити за всички кръгове. Ако някой кръг е оставен поради икономия само на предпазители без ДТЗ, а като защитна мярка използваш заземяване не чакай предпазителя да падне от късо съединение ще изключват от претоварване със закъснение от минути до часове в зависимост от големината им. В това време през инсталацията и заземителя ще ти протича тока на земно съединение и по корпусите на уредите ще имаш достатъчно голямо корпусно напрежение 100-160V в зависимост от заземителя.
този проблем може да се реши със една общаДТЗ 63А 300mA във елекромерното табло!
  • 1
  • 2

Тема "проблем с тоците в новата вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: