Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
angelkitov - специалист
Здравейте,

искам да си монтирам 2 сериино-девиаторни ключа (1-4 на картинката) за пускане на осветлението на тавана(6) и на стената(5А и 5В). Някой би ли ми разяснил как точно става, че не мога да се ориентирам.
качил съм снимки и на: https://sites.google.com/site/achokitov/

Мерси много!

Прикачен файл

legrand.jpg схемата

Прикачен файл

koridor.jpg коридора
evil - специалист
като гледам схемичката отзад на самия ключ мисля че никаква философия няма просто това са два най-обикновени девиаторни ключа в един корпус,просто ти спестяват монтажа на още една конзола пък и е по красиво така че си карай по класическата схема :)
angelkitov - специалист
ами не я знам класическата схема. дай жокер :)
fikata - майстор
Ако не ти се чете цялата тема, а тя е интересна, ето ти "класическата схема" за два девиаторни ключа:Изображение
монтажна схема:

Изображение
Последна промяна от fikata на чет окт 27, 2011 8:47 pm, променено общо 2 пъти.
fikata - майстор
Открий сам разликата между класическата схема и това което ни предлагаш като брой връзки и проводници.Прецени сам за този коридор заслужава ли си серийно и девиаторно включване на две плюс една лампи близо една до друга./едната серия да е 5а и 5в, а другата да е 6/
bulhomes2 - майстор
В 1 и 6 на първия ключ вкарваш фаза. 2,3,4 и 5 на първия ключ се свързват съответно с 2,3,4 и 5 на втория ключ. От 1 на втория ключ взимаш фаза за едната лампа, а от 6 - фаза за другата лампа. Нулите до лампите си ги караш от разклонителните кутии - те не се прекъсват.

За да си сигурен, че изводите са точно така както са номерирани не е лошо преди да ги вържеш да ги пробваш с един мултицет. В едното положение на ключа трябва да имаш връзка 1-4, а в другото 1-5. На другата половинка от ключа съответно 6-2 а в другото положение 6-3. Такъв сериен девятор съм виждал само в Кауфланд и имам смътни спомени, че при връзването не го пробвах и се наложи да го отварям, проба и ново връзване. Ако ще слагаш някакви ЛЕД лампи и ако ключовете си имат техни лампички (глим) - по добре им ги махни, че правят проблеми.

Има и друг начин с фаза и нула при ключовете. При него ще ти идат малко по-малко кабели, но е по-опасно и не съм сигурен дали не е забранен.

ПП. Сега загледах, че кабелите ти са прекарани. До отсамния ключ се виждат 5 кабела - единия трябва да е фаза. За другия ключ трябва да излизат 6 кабела.
1. Връзваш на отсамния ключ четирите кабела, които не са фаза на 2,3,4 и 5, а фазата на 1.
2. Гледаш на кой извод от 2,3,4 или 5 имаш фаза. В един от кабелите за другия ключ трябва да се е появила фаза. Връзваш го на същия номер, на който е имало фаза на първия ключ (2,3,4 или 5)
3. Щракаш първия ключ и повтаряш т.2 - имаш втори кабел на втория ключ.
4. Правиш мост между 1 и 6 на първия ключ (демек пускаш фаза и за втората линия)
5. Повтаряш т.2 - връзваш трети кабел на втория ключ
6. Повтаряш т.3 - вече имаш 4 вързани кабела
7. Останалите 2 кабела са за 1 и 6 - няма значение кое към кое ще е.
Последна промяна от bulhomes2 на чет окт 27, 2011 5:37 pm, променено общо 3 пъти.
angelkitov - специалист
bulhomes2 написа:
В 1 и 6 на първия ключ вкарваш фаза. 2,3,4 и 5 на първия ключ се свързват съответно с 2,3,4 и 5 на втория ключ. От 1 на втория ключ взимаш фаза за едната лампа, а от 6 - фаза за другата лампа. Нулите до лампите си ги караш от разклонителните кутии - те не се прекъсват.

За да си сигурен, че изводите са точно така както са номерирани не е лошо преди да ги вържеш да ги пробваш с един мултицет. В едното положение на ключа трябва да имаш връзка 1-4, а в другото 1-5. На другата половинка от ключа съответно 6-2 а в другото положение 6-3. Такъв сериен девятор съм виждал само в Кауфланд и имам смътни спомени, че при връзването не го пробвах и се наложи да го отварям, проба и ново връзване. Ако ще слагаш някакви ЛЕД лампи и ако ключовете си имат техни лампички (глим) - по добре им ги махни, че правят проблеми.

Има и друг начин с фаза и нула при ключовете. При него ще ти идат малко по-малко кабели, но е по-опасно и не съм сигурен дали не е забранен.
Този отговор чаках....за тва и си играх да едит-вам снимките :) мерси много!
fikata - майстор
но е по-опасно и не съм сигурен дали не е забранен
Естествено тази схема е ЗАБРАНЕНА
Изображение
vvventsi - специалист
fikata написа:
но е по-опасно и не съм сигурен дали не е забранен
Естествено тази схема е ЗАБРАНЕНА
Изображение
Тази е старата схема,при едно неправилно свързване на ключа и дава на късо,а дори да го вържеш правилно след време ,може пак да даде на късо!

Тема "как да свържа сериино-девиаторен ключ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: