Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Здравейте, не знам дали това е точния раздел, но ми трябва съвет от "стари майстори".
Трябва да свържа един амперметър като този http://www.google.bg/imgres?q=%D0%B0%D0 ... x=76&ty=53 само, че до 25А. Проблема е, че като го опитвам с обикновен пробник за верига с светодиод стрелката забива на 25А мигновено. При друг пробник с пиезоизлъчвател отива на 11А. Предполагам, че трябва да му се сложи някакво шунтово съпротивление. Ако някой знае как да го накарам да отчита точно да пише.
Благодаря предварително.
vvventsi - специалист
Я го отвори и виж шунта да не е прекъснал ,ако е амперметър трябва да си има шунт вътре, ако е просто система ти вече трябва да му слагаш шунт!
fikata - майстор
Проблема е, че като го опитвам с обикновен пробник за верига с светодиод стрелката забива на 25А мигновено....
Как да се разбира "опитвам" амперметър с пробник ? Да не би с пробника проверяваш измервателната система на уреда?.Амперметърът има две клеми и се включва последователно на товара.
shadow__01 - майстор
vvventsi написа:
Я го отвори и виж шунта да не е прекъснал ,ако е амперметър трябва да си има шунт вътре, ако е просто система ти вече трябва да му слагаш шунт!
Не ми се ще да го човъркам, но ако се налага... Съпротивлението между клемите е 6 ома.
Амперметъра е чисто нов купен от магазина. На кутийката пише ПРИБОСТРОИТЕЛЕН ЗАВОД ГР. БУРГАС, УРЕД ЗА ТАБЛО, ТИП: М13 и обхвата.
shadow__01 - майстор
fikata написа:
Проблема е, че като го опитвам с обикновен пробник за верига с светодиод стрелката забива на 25А мигновено....
Как да се разбира "опитвам" амперметър с пробник ? Да не би с пробника проверяваш измервателната система на уреда?.Амперметърът има две клеми и се включва последователно на товара.
Свързвам го към най-обикновена ел. верига чрез саморъчно направен пробник за верига(батерия, светодиод) и амперметър уж да видя тока на диода. И за изненада стрелката забива докрая.
Последна промяна от shadow__01 на ср ное 02, 2011 8:02 pm, променено общо 1 път.
novgradski - специалист
...не знам какво опитваш,но амперметъра си го свързваш "последователно".Дали мери точно-провери с "ампер-клещи"....колкото за шунт- той се слага ,ако изкаж да мериш по-голям ток (примерно до 250А)...по-голямата част от тока минава през шунта ,а по-малката - през амперметъра.Провери и какъв ток ток мериш "прав" или... защото този на снимката е за АС и DC
shadow__01 - майстор
novgradski написа:
...не знам какво опитваш,но амперметъра си го свързваш "последователно".Дали мери точно-провери с "ампер-клещи"....колкото за шунт- той се слага ,ако изкаж да мериш по-голям ток (примерно до 250А)...по-голямата част от тока минава през шунта ,а по-малката - през амперметъра.Провери и какъв ток ток мериш "прав" или... защото този на снимката е за АС и DC
Ето го по-точно да се види http://elimex.bg/product/21968/str-sist ... a-m13.html
Ще се ползва за токоизправител 10А. Ако на един светодиод показва 25А....
Предвидил съм го да работи само и единствено на постоянен ток. Опитите ми досега са с батерия, която дори и на късо няма да стигне 25А.
Свързването е лесно, ел. техник съм, но от новото поколение, а уреда е от старото поколение и може би затова не знам каква е тайната.
cvetanmu - специалист
Амперметъра на снимката няма вградено шунтово съпротивление.
По спомени индикатора иска 50mV за крайно отклонение на стрелката.
shadow__01 - майстор
cvetanmu написа:
Амперметъра на снимката няма вградено шунтово съпротивление.
По спомени индикатора иска 50mV за крайно отклонение на стрелката.
Така и предполагах, но като не съм сигурен и да не го разваля питам знаештите и патилите. Добре, че не съм го товарил с по-големи товари от самоделни пробници.
Сега идва въпроса какво трябва да се сложи за шунт. Предполагам медна тел или шина? Мога да намеря и друго ако се налага. Знам, че трябва да се смята точно съпротивлението на шунта. По какви формули се смята, че не можах да намеря в интернет?
velas - специалист
Знакът под А не значеше ли задължително връзване в паралел с товар, демек с външен шунт?

Тема "Амперметър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: