Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
colyo - специалист
Преди време ми попадна американска книжка от сорта "направи си сам" на тема соларна енергия. С колегите от форума чепкахме доста темата за електромобил и се присетих за въпросната книжка. Мисля, че ще интересно за всички, да покажа какво и как се прави по света, защото 1200 евро за м2 фотоволтаик си е пладнешки обир (при цена в китай 100-120 $/м2). Четох и за технология, позволяваща печатане на клетки за батерии с домашен струен принтер, но не намерихме състава на "чорбата", която се пълни в главата на принтера. Нека всички заедно да се напънем и да видим какво ще излезе(само да не е рядко и миризливо) :partyman:
colyo - специалист
Ужасно съжалявам, но се качиха в обратен ред.
PCL82 - майстор
Това което е описано тук са багрилни клетки или т.нар. Грецел Клетки. Те подобно на фотосинтезата разчитат на багрило, което улавя фотоните и води до избиване на електрони.
Тези клетки са прости и евтини, но имат много ниско кпд под 1%. Все още е неясно колко дълъг живот имат и не са изледвани възможностите за последователно и успоредно свързване.

Но ето затова тук ума хляб особено за направи си сам. В тубата има клипчета на такива опити.
Иначе силицият при конвенционалните клетки е много неподходящ материал, защото е т. нар. индиректен полупроводник, но просто пясък дал господ.

Тема "Фотоволтаична батерия с подръчни средства" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: