• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hristaka299 - специалист
Днес намерих вкъщи един траф с максимален ток 7А и ми дойде идея да си направя токоизправител :).Значи токоизправителят ми е ясен за направаи според мен ще стабилизирам изходно напрежение от 15 волта с макс.ток 7А за един нормален акумулатор от лека кола около 70-75А.Само ако може да разсясните начина на зареждане че не ми е много ясен.Знам само че при напално разреден дарпа всичкия ампераж след това тока намаля и се покачва напрежението до нормалното му от 14.5 волта обаче знам че започва да се дозарежда с минимален ток който ппри липса на контрол ще го презареди и ще кипне.Искам само да кажете правилно ли е това което мисля и ако е така какъв елемент да ползвам при 14.5 15волта да изкл.Също след греца май трябва да сложа изправителен диод да не връща тока. :) Чакам вашите мнения по въпроса.
pansim - майстор
Ето проста, но работеща схема.
Подбираш ценеровия диод, за да докараш 14.2волта и си готов.

Прикачен файл

Зарядка_с_защитой.gif
Зарядка_с_защитой.gif (14.4 KиБ) Видяна 6486 пъти
hristaka299 - специалист
Немога само да разбера какво точно прави ценеровия диод.Принципно знам че е стабилизатор на напрежение. :)
hristaka299 - специалист
За момента сам си спретнал трафа от 220 на 15 волта грец след него на 10ампера излезна 18волта без товар като закача ак.батерия всичко ще си дойде на мястото.Само остава автоматичното изключване което сам замислил с едни относителни величини.Идеята ми е да вържа от плюса на акумулатора един ценер на 12 волта и от там едно реле да вкл и изкл изправителя.Понеже ценера ще сработи при 14-15 волта това ще е допустимото напрежение на АБ след разреждането от релето да кажем пада напрежението и релето се връща в първата позиция и пак започва зареждане ;)
zimel - специалист
Ако подадеш на акумулатора напрежение 13,8-14,2 волта, няма опасност от презареждане.

Реле-регулатора на автомобила, подържа напрежение точно в този диапазон, ако ти е изправен.
hristaka299 - специалист
Значи при този волтаж от трафа ако съвпадне с номиналното напрежение на акумулатора неможе да се презаради ли ?Консумацията на ток в този случай трябва да падне до 0.
hristaka299 - специалист
Ако е така на кой би му трябвало автоматично изкл. като си нагади напрежението?Я малко разяснете :-D :-D
ditronix - специалист
Ей ти една схема-изпитана и направена от мен в десетина екземпляра.Всичко има във файла,само мерак и малко майсторлък няма как да пратя по нета :-D
А,да,потенциометърът за регулиране на тока-R9 винаги ми е излизал 50K.То не че има стандартен 150К,ама с повече усилия човек може да се добере до такъв подобен,само че регулирането се получава в много малък сектор.А с 50К си е супер.Също така ако С3 се замени с 1000uF/25V зарядното придобива едно много ценно качество-при откачане на кабелите от акумулатора автоматиката веднага го изключва от мрежата и предотвратява "случайни" издънки.А бе схемата има много ценни качества,само на едно местенце трябва малко да се пипне,ама то вече си е глезотия.И така е перфектна!

Прикачен файл

charger.rar
(494.29 KиБ) Свален 752 пъти
hristaka299 - специалист
М не е много простичко за направа от моя гледна страна... :-D :-D
Ако може само да ми кажете ако поддържам нужния ампераж и напрежение до 15 волта дали ако го забравя акумулатора ще кипне и защо?
hristaka299 - специалист
И това с ценера дали ще се получи с реленцето
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Зарядно устройство." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: