Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Thimotty - помощник
Я ударете едно рамо колко трябва да е кабела за 12в/11а около 20 метра
Мъча се да захраня една помпичка.
Сложих 0.1 кабел и веднага взе да пуши
сложих 0.25 - едвам запали помпата
навързах 3 по 0.25 и работи прилично обаче като закача кабелите дето имам за колата вдига оборотите поне двойно
дайте съвет колко дебел кабел да си купя утре така че да имам минимални загуби, но и да не прекалявам, че колкото по дебел толкова по скъп...
П. Петков - специалист
"Чукча не мързелив! Боя далече!"
Ако дванадесетте Волта са от акумулатор, занесете си акумулатора до помпата!
Ако са от стабилизатор, пренесете стабилизатора до помпата и прекарайте кабела за мрежовото му захранване дотам.
За да имате по-малко от 5% пад на напрежение по захранващия кабел, той трябва да има съпротивление по-ниско от 5 сантиОма ((12*5)/100=0,6; 0,6V/11A=0,0(54) Ома). Меден проводник с дължина един метър и сечение 1 мм2 има съпротивление 0,018 Ома. Формулата за изчисление е:
x=(40*0,018)/0,0(54), където х е сечението на проводника.
Или x=13,2 mm2. Тоест, за да имате пад по проводника по-малък от 5%, стандартното му сечение трябва да е поне 16мм2. 40 метра е общата дължина на проводника (2х20 метра), защото токът, освен че отива до помпата, трябва и да се върне обратно.
Изводът е, че мощният и нисковолтов захранващ източник, трябва да бъде в непосредствена близост до нискоомния консуматор.

P.S.
0,0(54) = 0,054545454..., като се изговаря "Нула цяло, нула 54 в период", но се пише така.
Thimotty - помощник
Ауч, не очаквах да е чак толкова. Явно ще гледам да ги държа на около 5 метра един от друг и ще ползвам кабелите за колата. Много ти благодаря!

Тема "Сечение на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: