Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shotik - майстор
Намерих този пулт
Прикачен файл:
P1080001.JPG
P1080001.JPG (87.97 KиБ) Видяна 2495 пъти
,разглобих го и ето какво има тук
Прикачен файл:
P1080003.JPG
P1080003.JPG (89.74 KиБ) Видяна 2495 пъти
,ето и от другата страна на платката
Прикачен файл:
P1080004.JPG
P1080004.JPG (80.52 KиБ) Видяна 2495 пъти
,чакам който знае да пише за какъв или от какъв електрически уред е той,ако не знаете не пълнете темата с излишни писания.
Gek - специалист
Мисля дефектно токова защита за електроинструмент. Предимно се слага на машини работещи в мокра среда. Примерно машини за ядково пробиване с впръскване на вода по време на пробиване....

Изображение
shotik - майстор
На пулта имаше от двете страни трижични парчета от кабели,по средата за зануляване.механично със зеления бутон има придвижване на подвижните контакти ,но няма допир на контактните пъпки.Ще опитам да вържа някакъв уред да видя дали бобината ще придвижи подвижните контакти и да даде верига от щепсела към уреда.
Може да опишете начин за работа с този пулт,как и по какъв ред се натискат копчетат "RESET" и " TEST".
bulhomes2 - майстор
Днес бях в една фирма да правим експерименти с един ел двигател. Пускаха тока през такъв пулт. И аз предполагам, че е и някаква защита освен ключ.
shotik - майстор
Включих по указаната със стрелки посока на минаване на тока кабели и включих щепсела в контакта.Бормашината не върти,но при натискане на "RESET"се чу щракане и в една малка лупа до бутона се появи червена лента,указател за това ,че работи.При повторно натискане на същия бутон,се избутват подвижните контакти и се прекъсва тока към бормашина ,при отпуска пак се включва.
Но така и не разбрах какво прави бутона "TEST",както при включена ,така и при изключена бормашина.
Това което е ясно е ,че при прекъсване на тока ,уреда няма да работи ,докато не се натисне "RESET". :-D :?
velsi - Почетен майстор
Би следвало като натиснеш "тест" веригата да се прекъсне. Тоест симулираш проблем и пробваш дали защитата сработва. С "ресет" връщаш схемата в работно положение. Това е само защитен елемент. Самото включване и изключване на машината се прави от другаде. Имам същото нещо, но в много по-малки размери от един сешоар от Щатите. Вградено е в щепсела.
Gek - специалист
velsi написа:
Би следвало като натиснеш "тест" веригата да се прекъсне. Тоест симулираш проблем и пробваш дали защитата сработва. С "ресет" връщаш схемата в работно положение. Това е само защитен елемент. Самото включване и изключване на машината се прави от другаде. Имам същото нещо, но в много по-малки размери от един сешоар от Щатите. Вградено е в щепсела.
правилно!
Тани - модератор
Също така има подобно ,но в по-малки размери на някои душкабини - тези които имат по мощни комнсуматори и не може да им се сложи адаптор! При включване в контакта трябва да си работи бормашината и при ТЕСТ да изключи. За да се върне в работно състояние трябва да се натисне РЕСЕТ както писаха колегите. Всичко това ще стане обаче , само ако контакта е занулен/заземен!
MamaMy - майстор
Аз също имам по-малко от това със подобни функции. Нулата не е задължителна. Изключва при разлика от нормалното напрежение по-голяма от 10%. При токови удари и при късо след него сработва като автоматичен предпазител. Вътре има механика подобна на автоматичен предпазител, но задръжката е през електромагнит, а той се управлява от доста електроника. Монтирал съм го на един разклонител и доста работа свърши. Недостатък е, че не се самовъзстановява. За хладилника съм монтирал по-съвършено, но и доста по обемно и скъпо. При желание мога да ги снимам отвън и от вътре.

Тема "За какво е този пулт ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: