• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
filmatoplo - майстор
Здравейте , искам да си сменя старите крушки които са 60 вата с нагреваема жичка със нови -Енергоспестяващи :) .Като иде въпроса -колко вата да са новите че да отговорят на това 60 вата при старите -тоест да свети пак толкова :? .Какво да кажа в магазина :? :) .
moimoimoi - майстор
принципно ги дават едно към пет
или
11 вата енергоспестяваща свети колкото 55вата
така ча си взими над 12 вата
аз съм си сложил у нас на осрам в топлобяла светлина 2700К /жълтеникава кто обикновените крушки е/ та сложил съм 24 вата дават я да свети колкото 120 вата и като загрее определено свети повече от 100 вата нормална,т.е. си отговаря на описанието
вече 1 година няма проблем
другото което е че съм ги замервал и не харчи 24 вата ами 20 вата което ме радва щото свети предостатъчно
цената на която ги купувам е 5-6 лева
darken_nz - специалист
И аз да отговоря.
За другите не знам, но аз като искам да ми е светло използвам най-малко 18 вата и зависи от помещението в което ще е лампата. По-голямото помещение естествено иска повече светлина.
Иначе отговора на въпроса е към 11 вата (поне според таблиците ми на филипс), но знай, че на практика може данните от табличката да нямат нищо общо. Сравнявал съм лампи и съм виждал това с очите си. Аз ти препоръчвам да не слагаш по-малко от 14 вата.
Като избираш гледай в магазина как свети и вземи тази, която ти хареса.
Иначе ето един pdf от сайта им. Правим уговорката, че разликата в лумените я пренебрегват (600-610, 600-620 .... )
Другото, което има разлика е например дали са спирала, или не (спиралите са малко по-мощни)
Ето го и въпросният файл.
(Сложил съм го само за ориентация, можете да си избирате каквито други лампи си искате)
http://www.philips.bg/consumerfiles/pag ... 009%29.pdf
Edit: С колегата сме писали заедно. :)
lecki - специалист
Filma, наи важниото е да са с повече гаранция, послушаи Darken
и внимаваи да не си купиш лампа със студена светлина (изкривява цветопредаването).
Наскоро си купих мидея с две години гаранция но бях изненадан неприятно
въпреки че беше "дневна светлина" а не "студена" светеше доста студено,
купих си друга с "топла" и сега е добре.
darken_nz - специалист
Стига, бе!
Може и да прозвучи смешно, но не знаех, че има лампи Мидея.
teon - специалист
Наскоро купих от Карфур за 2.55лв. ''STATUS''-20W, светят перфектно за цената си-препоръчвам понеже имам и ОSRAM DULUX за сравнение.
mita6kiii - специалист
От 20 вата надолу,не си и помисляй да вземаш,защото иначе няма да ти е достатъчно светло.
darken_nz - специалист
Зависи от целта на помещението (спалня, работилница, коридор....). :wink:
valentin112 - специалист
filmatoplo, помисли и за съчетание на енергоспестяващи крушки и светододиодно осветление. Има много писано във форума за него, също е енергоспестяващо.
filmatoplo - майстор
Ще осветява тъмен коридор 8-9 квадрата , плафона ще е на тавана по средата , значи до колкото разбрах -купувам крушка 20 или над 20 вата , с топла светлина -за това как ли ще ме гледа продавачката :wink: благодаря за съветите , ще мисля и за диодите някой ден. :)
  • 1
  • 2

Тема "Подмяна на стара крушка с енергоспестяваща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: