Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dido_boi - специалист
Здравейте имам проблем с един чорбаджия започнах да му правя инсталацията и му дадох цена за проекта но както винаги става инсталацията се различава доста от проекта и сега когато започнах пак преговори за пари той ми измъкна една книжка за цени на Строително Монтажни Работи - СМР и там ми показа че монтажа на един контакт е 0,76 стотинки :shock: . Та молбата ми е ако някой може да ми изпрати тази книжка(да я прочета по добре защото той ми я показа мигновенно) и други реални цени на ел инсталации ще си подготвя доста по добре домашното и вторни ще мога да му докажа ,че слагането на един контакт не под 1 лев.
Разчитам на вас
sasooooooooo - "специалист"
Работиш на частно - цените си ги определяш ти.
Контакта може да е 0,76лв или 20лв, както се договорите.
Ако има 200 контакта може и на 0,76...
Ако идеш само за един пак ли 0,76? :?
Реално идва към 3лв.
dido_boi - специалист
Съгласен съм ама той ми вади тази книжка а доколкото знам монтажа на контакт е от 2-3 лева тои ми дава по книжка монтаж на предпазител 0,90 лв а на всякъде взимат от 4 на горе така че ако имам ценоразпис и аз мого да показвам цени
moimoimoi - майстор
абе къв е тоя чорбаджия бре-като не му утърва да си намери друг-оправяте си сметките и това е
а цената е според договорката ви,това в смр-то го дават проектантите /едно време/ за да се знае колко излиза целия проект
а в тая книжка няма ли и други цени-примерно на кабели и да се сравнят цените с сегашните

ако ти се прави на мъж му нареви кабелите,свали инсталацията и готово :lol: еи аман от тарикати
аз лично практикувам така при инсталации:броя си бройките на контактите,ключовете,разклонителните кутии,лампите и всичко си го смятам по 5лева-това за направа на инсталация
за зареждането:контакти и ключ по 1 лев , за лампи според зависиот 1 до 4лв

пп:ако иска да прави икономии тоя му кажи тая книжка да я ползва в тоалетната за икономия по предназначение
Последна промяна от moimoimoi на съб сеп 19, 2009 8:29 pm, променено общо 2 пъти.
dido_boi - специалист
там е разковничето че доста от работата е свършена и сега като му казах повече пари защото работата е повече той сега ми изкарва че даже първата уговорка е голяма и не да искам повече пари а трябва да са по малко
sasooooooooo - "специалист"
Ха, дай да го пазарим за обектите, ще му плащаме не по 0,90лв, а по 1лв. на предпазител :lol:
Пазарна икономика сме, всеки сам определя цените си. А книжката да си я гледа.
Явно шикалкави за парите. Ако не ти плати - резни тук-там. :|

Такова табло никога няма да му направя за 14лв

Прикачен файл

090318_143324_resize_231.jpg
090318_143324_resize_231.jpg (80.6 KиБ) Видяна 7578 пъти
dido_boi - специалист
ето и за какво става въпрос
  • разклонителни кутии (свързване) 68 70
    Предпазители 61 89
    Монтаж табло 10 9
    лл 27 0
    лнж 39 43
    Контакти+клучове(монтаж +свързване) 84 80
    изтеглане на проводник 450 700
като отпадна цял магазин (15 контакта 10 осветителя.....табло)
evil - специалист
Тези книжки с СМРта са доста сериозен проблем напоследък.Проблема е там че нормите за време за извършване на дадена операция са засичани още през комунизма и само се преписват без да се актуализират от книжле на книжле а техноологиите и организацията на стройтелно монтажните работи днешно време са доста различни.Ето и някой примери за да покажа за какво иде реч
1/Преди конзоли и кутии се залагаха след мазилка/преди шпакловка/ когато имаш ниво и успеваемоста беше 100% сега с гипсовата мазилка те трябва да се заложат предварително и успеваемоста в най-добрия случей е 70-80% а преди време за корекция или за опъване на мастари и определяне на нива на мазилки не е засичано
2/Сега искат всеки да си почиства след себе си но когато е засичано времето не се е включвало почистване тогава това се е вършило от ниско платени работници на обекта а не от високоплатените майстори/за една 10 етажна секция рязане на канали и издълбаване на конзоли сметните сами колко тона боклуци трябва безплатно да се съберат и изхвърлят/
3/Коването на мостов в керамичните тухли днес неможе да се сравнява с коването в старите тухли където закрепянето ставаше много по лесно и освен това мостовите бяха с две жила
4/Монтажа и подвързването на табла също неможе да се сравнява с онова време особено апартаментните където се слагаше един гребен отдолу на предпазителите и вързваш по две жила на кръг сега има дефектнотокови което налага направата на много мостове вързване и на земна шина ,три жила на кръг и нулевата неможе да е цяла което налага и още мостове
5/монтажа на метър скара е само монтаж а не направа на елементи както се практикува масово,колената ,тетките и подовни елементи били скъпи и трябва електромонтьора да ги скрои и направи пък после смятат само монтаж на метър :lol:
В тоя дух мога да продължавам до утре така че тея не актуализирани книжки са ала бала работа и служат за междуфирмано залъгване за наличието на наква база за ценообразуване макар че на всички им е ясно че накрая стойноста няма да има нищо общо стея глупости както и на всички им е ясно че количествената сметка няма много общо с проекта защото на проектанта не му пука за това а тя също се ползва за база за съставяне на крайна цена на оферта . Въобще хаоса е пълен :lol:
dido_boi - специалист
това табло трябваше да е 16 елемента а стана 41- вие кажете работат дали се е увеличила
Изображение
за 41 лева ще го направите ли (захранването е трифазно но консуматорите са монофазни)
tokuro40 - специалист
за такова табло под 1000-1500 лв нема да го направи никой, така че да плаща дотука каквото си направил и му резни я фазата някаде :idea: :idea:

Тема "Накой може ли да мидаде СМР и цени на ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: