Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bridge - специалист
http://prikachi.com/images/411/6853411Y.jpg
Имам ей тази нова скара, но без захранващ кабел. Имам и един стар двужичен захранващ кабел, който трябва да се преработи, защото е паянтов. Та въпроса ми е - добре ли е да се заземи скарата, като се използва трижичен кабел? По принцип самата скара е проектирана без заземяване.
http://prikachi.com/images/412/6853412L.jpg
http://prikachi.com/images/413/6853413F.jpg
Junak - майстор
Даже е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Не е проектирана без заземяване. Изхвърли този щекер и сложи такъв със заземителни пластини
Изображение
moimoimoi - майстор
оня ден гледах щекер+кабел+щепсел за 11 лева
thinkpad - майстор
Junak написа:
Даже е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
На баба ти скарата все е била със заземяване. Вярно - по-опасно е, но честно казано днес се престараваме с манията. Едно време с 2 вилици са правили бързовар и никой не е гинал. :-D Имам познати, дето си работят със скарата на двужилен контакт без заземяване. Ако имаш зануляване не се знае пък какво е по-опасно, особено при стара инсталация правена от пишман техници.
Иначе - да, много по-добре е да е заземена. При пробив и утечка по корпуса най-малкото ще станат 2 неща - токът ще се отведе към земя и ще прекъсне предпазител при голяма утечка. Ама ако предпазителя е витлов, замостен с тел по-скоро ще се запали цялата инсталация..Това е отделен въпрос... :-D
moimoimoi написа:
оня ден гледах щекер+кабел+щепсел за 11 лева
Абе, то това половината от цената на скарата. :wink:
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
На баба ти скарата все е била със заземяване. Вярно - по-опасно е, но честно казано днес се престараваме с манията...
Тъкмо почнах да те харесвам и пак се издъни като новобранец.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Тъкмо почнах да те харесвам и пак се издъни като новобранец.
Хидра, нещо много на сериозно се взимаш. Недей така, ще получиш констипация... :lol: Но като се сетиш как са се ползвали контакти без заземяване, които позволяват да извадиш малко щепсела и да бръкнеш с пръст, за да те удари ток от щифта му, като се сетиш за адаптерите от фасунга на едисонова резба към незаземен контакт...
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Но като се сетиш как са се ползвали контакти без заземяване, които позволяват да извадиш малко щепсела и да бръкнеш с пръст, ...
Ами те и тоалетна хартия са нямали и сигурно са се бърсали с листа и пръсти. Същите, с които са бъркали в контактите. Ти още листа от дърветата ли ползваш? :lol:
Искаш - не искаш, светът върви напред. Някои неща си остават в миналото - кинескопите, касетките, ролките, плочите, руските леки коли, спайките, двупроводние инсталации, телефоните с шайба, ЛНЖ...........
Ти като искаш си стой в миналото.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
...Някои неща си остават в миналото - кинескопите, касетките, ролките, плочите, руските леки коли, спайките, двупроводние инсталации, телефоните с шайба, ЛНЖ...........
Аз пък си търся GSM с капаче и телескопична антена. За спомен от миналото. Руските леки коли си ги произвеждат и сега. И си ги карат :wink: Отиди в Самара да видиш как половината коли са някоя версия на Lada. Всъщност е трудно да видиш друга, освен Lada. :-D
Junak - майстор
Абе аз спрях да му обръщам внимание на thinkpad, щот не е виновен. Така се е родил. Лошото е, че даже не може да го осъзнае.
Chefo77 - майстор
thinkpad написа:
hidrazin написа:
...Някои неща си остават в миналото - кинескопите, касетките, ролките, плочите, руските леки коли, спайките, двупроводние инсталации, телефоните с шайба, ЛНЖ...........
Аз пък си търся GSM с капаче и телескопична антена. За спомен от миналото. Руските леки коли си ги произвеждат и сега. И си ги карат :wink: Отиди в Самара да видиш как половината коли са някоя версия на Lada. Всъщност е трудно да видиш друга, освен Lada. :-D
Абе те и в Африка още ползват човешки кервани за пренос на банани и носят вода от 20 километра на ръка, ама на теб ти е готино като врътнеш кранчето и отскочиш до денонощния, нали :)

Тема "Добре ли е да се заземи скарата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: