Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stoil2 - специалист
Напоследък вечер като изгася лампата и след известно време се чува един-два пъти пукане. Става въпрос за плафон с две крушки. Принципно на плафона пише че крушките не трябва да са повече от 60 вата, а аз съм сложил едната 100, защото не е достатъчно светло. Дали може да стане някаква беля?
vvventsi - специалист
Пукането е защото лампата изстива и моята луминесцентна много пука лятото когато я изключа,а че си сложил 100W по бързо ще се опече фасунката!
naB4o - специалист
2*60 е разчет на окабеляването за товара на осветителното тяло, и разпределянето на топлината в него. Ако е от по-смотаните китайски плафони, може и да ти нагори и да ти даде на късо тия дни :)
ESPACE - майстор
naB4o написа:
2*60 е разчет на окабеляването за товара на осветителното тяло, и разпределянето на топлината в него. Ако е от по-смотаните китайски плафони, може и да ти нагори и да ти даде на късо тия дни :)
:) Смях. Я ми "разчети" какво сечение трябва да са кабелите за 120W товар? Да ти помогна ли? И 0,1кв.мм. е много ама още не съм виждал плафони с проводници под 0,5.
За термичното натоварване съм съгласен.
valentin112 - специалист
ESPACE написа:
naB4o написа:
:) Смях. Я ми "разчети" какво сечение трябва да са кабелите за 120W товар? Да ти помогна ли? И 0,1кв.мм. е много ама още не съм виждал плафони с проводници под 0,5.
За термичното натоварване съм съгласен.
Написах за енергоспестяващи, защото в случая, проблема / според мен / не се явява от сечение на кабел-допустим ток, а от термоефект. Лампата с нажежаема жичка си е обикновен нагревател, сложен в стъклен балон.
naB4o - специалист
Ами има едни китайски плафони, дето имат повече изолация, отколкото мед в тях :) и кабела там се стопява направо. Работил съм в магазин, където се продават изключително такива боклуци, и спряха да ги внасят вече.
stoil2 - специалист
Благодаря за отговорите.
Значи няма проблем да стане пожар, най-много да се прецака плафона? Аз така или иначе мисля да го сменям с някакъв с повече крушки.

Тема "Пукаща лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: