Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
peter_m - специалист
Телевизора е панасоник TX-28MD3P

Нормалното му включване е: натиска се бутона, чува се цъкане и след 2-3 секунди светва.

Първоначално се появи проблем при включване (независимо дали от дистанционното или от телевизора). Включва, цъка и след 1 секунда изключва (без изобщо да стигне до картина). След 2-3 опита включваше.

След около 10 дена вече не включва изобщо. В момента когато е включен в контакта се чува цъкане през 1 секунда...

Отворих го и се насочих към това, което цъка (предполагам реле):

Изображение

Както цъка и го чукна с отверката и спира да цъка ... но и не включва.
В него ли е проблема. Или може да е и някъде другаде.

Ще съм много благодарен ако помогнете. Благодаря.
Draganov - специалист
Според мен е реле с бобина на 12 волта и контакти,вероятно включващи напрежението за импулсното захранване.Премери при включен ТВ има ли на бобината 12 В. и ако да,на включващите контакти има ли напрежение.Ако няма напрежение на бобината на релето,вероятно някаква защита се задейства и релето изключва аварийно.
pipilica - майстор
Тва реле най-вероятно е към защитата на телевизора и нещо друго има прецакано и затова така цъка опитва да тръгне
но защитата изключва. Първо много внимателно огледай кабелите за високото напрежение към кинескопа дали не са пробили, познава се лесно имат черно петно. Второ огледай за издут електролитен кондензатор и ли друг елемент с лош вид, нагорял опекъл се и така.
Направи една снимка на платката да я видя. Вчера един телевизор така правеше и се оказа кбела за високото към
кинескопа.
Mapek - специалист
+1 за претоварване от високото. Почисти внимателно от прахоляк с прахосмукачка и четка за рисуване. Особено около ТХО-то (от което излиза дебелия кабел към кинескопа). Огледай при свален капак на тъмно дали не прескача някъде искра (виолетова, основно от високоволтовия кабел към някоя метална част).
pipilica - майстор
Сега погледнах схемата тва реле пуска и спира тока към захранването евентуално може да имаш нещо скапало се по
самото захранване. Но първо направи това дето казва колегата отгоре и дай снимка в едър план да се виждат
Т801 Q801 IC801 да видим как са, платката трябва да я направиш като нова, ако може включи маркуча на прахосмукачката да духа и тогава с четка и така.
Имаш ли мултицет да мериш напрежения, имаш ли малко опит с тока щото там има високо напрежение около 400 волта.
Като изчистиш всичкия прах от вътре пробвай да го пуснеш, провери кабела от ТХО-то да не опира никъде от него излизат още два и те също не трябва да опират никъде.
Успех
peter_m - специалист
Благодаря на отзовалите се. Не виждам пробил кабел, нито изпушил екемент. Кондензаторите не са надути.

http://img213.imageshack.us/img213/7765/dsc0052qq.jpg
http://img513.imageshack.us/img513/1866/dsc0053j.jpg
http://img513.imageshack.us/img513/6493/dsc0054yt.jpg
http://img839.imageshack.us/img839/9992/dsc0055iu.jpg

Иначе имам опит в електротехниката,имам мултицет, поялник ... мога да сменя каквото е развалено, стига да знам кое е. Но от телевизори не разбирам, по-специфично е. А и схема нямам.

Получих предположение да сменя малките кондензатори на захранването. За тези ли става въпрос. Няма подут, всички ли да ги сменям ...

http://img151.imageshack.us/img151/4325/dsc04611f.jpg
hladnia - специалист
peter_m написа:
Кондензаторите не са надути.
Иначе имам опит в електротехниката,имам мултицет, поялник ... мога да сменя каквото е развалено, стига да знам кое е.
Но от телевизори не разбирам, по-специфично е. А и схема нямам.
Получих предположение да сменя малките кондензатори на захранването.
За тези ли става въпрос. Няма подут, всички ли да ги сменям ...
Без схема и опит трудно ще се оправиш но поне огледай за спукани спойки на мощните съпротивления (по едрите )и транзистори отбелязани на картината .
Ограденото във общи линии e захранване, и силовата част,това ограденото по средата от радиатора е импулсното за тези кондензатори става на въпрос но изглеждат добре
Oт опит повечето подложени на температура (до радиатор,мощно съпротивление) тe изсъхват.
Изображение
peter_m - специалист
Ееее, страшно много благодаря.

Истината със сигурност е някъде там. Сега пробвах пак да "чукна" с отверката - този път големия кондензатор, който е отбелязан с черта - 400В, 180мФ - и телевизора тръгна. Ще го сменя и ще видим. Но със сигурност нещо прекъсва там.

Благодаря още веднъж. =D>
pipilica - майстор
Ако ще купуваш кондензатори искаш с low ESR тия са за импулсно захранване.
Най-добре смени всички от захранването ама ако искаш първо провери спойките.
Дай поща да ти пратя схема, че тука не иска да го приеме щото е голям файла

Забравих да ти кажа изчисти ТХО-то с четка и въздух,частите около него, платката и извади двата червени
кабела дето излизат от него от тая плетеница дето е в момента и ги пусни сами.
Праха дето се трупа в телевизорите е много вреден за тях пречи на охлаждането и може да направи късо във
високото напрежение.
peter_m - специалист
Смених кондензатора, но явно не е от него.
Дадоха ми Rubycon CE 105 oC MXR, друг нямаха с тези параметри.
На няколко пъти включи телевизора, сега пак не иска ... Като се включи захранващия кабел цъка няколко пъти и спира ... преди цъкаше без да спира ... :? Някой елемент около големия кондензатор ще е, като чукна там с отверката (върху релето, върху кондензатора или мощния резистор) и спира да цъка, а веднъж на 10 пъти може и да включи ... Спойките са наред уж :?

Други идеи към кой елемент да се насоча :?

Тема "помощ за развален телевизор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: