Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
Здравейте, колеги, имам тука една къщурка на която ѝ оправям ел.инсталацията.Всичко върви гладко, ама собственика проявил инициатива и взел за захранващ СВТ 5х10 :o И сега се чудя, дали да не вържа трите тоководещи жила за фазата или да пробвам две на фаза и две за нули, а земята на едно ? Абе идеята ми е да ги оползотворя всички жила...Та някакви идеи как ще е най-добре ?
vvventsi - специалист
Ако трифазно ползвай 5те ако е монофазно ползвай 3те 10mm2 са си напълно достатъчни ,а другите две ги изолирай да си стоят свободни за резерва!
kam34 - специалист
Кажи на собственика да върне кабела в магазина и да си вземе 3х10, даже ще е и на далавера. Престъпление е да погребваш 2 жила по 10кв мед за резерва за една къщурка.
vvventsi - специалист
ако иска после трифазен ток?
kam34 - специалист
И за къв чеп му е в къщурката :lol:
vvventsi - специалист
аз разбрах че става въпрос за захранващ кабел!
Draganov - специалист
Не ти трябва да усукваш жила.С този кабел с 2 от жилата можеш да захраниш 15 KW мощност. Едва ли ще ползваш консуматори с такава мощност,защото ще трябва и табло с 63А предпазители да сложиш.
Тани - модератор
kam34 написа:
И за къв чеп му е в къщурката :lol:
Е как за какво - за проточен бойлер например! Пък и при положение , че си е позволил да купи такъв кабел се предполага , че финансите не са проблем и "къщурка" може да не е точното понятие :wink:
c5pro - специалист
dobcho_vn написа:
да пробвам две на фаза и две за нули, а земята на едно ?
Кирбовай ги с кабелни обувки и проблема ти се решава.Гилзата не е за предпочитане.Все пак зависи какъв ти е автомата на който ще подвързваш кабела.
ArturDent - Почти Безобиден
dobcho_vn написа:
И сега се чудя, дали да не вържа трите тоководещи жила за фазата или ...
И какво би спечелил? Нищо. Нулата ти остава слаба.

Не си казал там от където се вързваш въздушна ли е линията?
А заземяването трябва да го направиш при къщурката с колове, а не да го вързваш някъде.
Демек аз препоръчвам: 2 - фаза, 2 нула, а пък петия - к'вото искаш.

Тема "Питане за захранващ кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: