Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
naskoooo4 - помощник
Имам въпрос към знаещите: съществуват ли контактори на които бобината да е 3,5,8,9... 12 до 30 волта, а силовата - 220 волта?
Ето за каква цел ми е - имам на ролетка на гаража, която е с дистанционно управление. Желанието ми е да поставя светлинен LED маркуч и при вдигане на ролетката в горно положение да направи контакт, който ще ми запали осветлението, а при спускане ще прекъсне веригата и то ще угасне. Разбира се, че може би има и други решения, ако споделите ще ви бъда благодарен.
А СЕГА В КРАЯ НА ГОДИНАТА ВИ ПОЖЕЛАВАМ ВЕСЕЛО ПРЕКАРВАНЕ НА НОВАТА 2012 г.
moimoimoi - майстор
не мисля че има такъв универсален контактор с толкова напрежения за бобината
по простата логика че:
ако за залепването на котвата са нужни 10 вата мощност то при 3 волта тока е 3.3ампера-което значи дебел проводник за бобината
ако е 30 волта то тока ще е 0.33 ампера- много по тънък проводник
зависи и от характеристиките на магнитопровода,е не че е невъзможно да се направи все пак целта оправдава средствата
а това за лед осветлението-виж на колко волта ти е двигателя за вратата- взимаш едно реле за време,примерно от 1 до 5 минути което работи с закъснение при изключване,т.е идва му на бобината напрежение то включва,след отпадане на напрежението на бобината остава включено колкото време е нагласено
бобината се включва към двигателя/ако е постоянотоков спазваш + и -/
а единия край на словата веригана релето се захранва с напрежение на което работи лед лентата а двугия край се захранва лентата
c5pro - специалист
naskoooo4 написа:
Имам въпрос към знаещите: съществуват ли контактори на които бобината да е 3,5,8,9... 12 до 30 волта, а силовата - 220 волта?

заповядай http://www.elektromarket.eu/bg/product/962.html
fikata - майстор
Вместо контактор можеш за тази цел да ползваш реле SSR, за чието управление е необходимо много ниско напрежение. Релето ще се командва от два крайни изключватела за горно и долно положение на ролетката.
VLADO66 - майстор
Прaви съм го товa с крaeн изключвaтeл-вътрe имa ключe шaу-бaу и кaто сe вдигнe крилото/при тeбe рулeткaтa/ нaтискa с eднa шиничкa КИ.В случaя крaйния изключвaтeл рaботи кaто крaeн включвaтeл.
Последна промяна от VLADO66 на съб дек 31, 2011 3:22 pm, променено общо 1 път.
valentino76bs - майстор
naskoooo4 написа:
Ето за каква цел ми е - имам на ролетка на гаража, която е с дистанционно управление. Желанието ми е да поставя светлинен LED маркуч и при вдигане на ролетката в горно положение да направи контакт, който ще ми запали осветлението, а при спускане ще прекъсне веригата и то ще угасне. Разбира се, че може би има и други решения, ако споделите ще ви бъда благодарен.
А СЕГА В КРАЯ НА ГОДИНАТА ВИ ПОЖЕЛАВАМ ВЕСЕЛО ПРЕКАРВАНЕ НА НОВАТА 2012 г.
Една обикновена фотоклетка не върши ли работа.Детектор движение с таймер.
vk - специалист
Виждал съм контактори на Шнайдер с 12 и 24 V на бобината (на управляващата верига). Виж техни каталози.

Тема "контактори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: