Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
здравейте!
имам нужда от помощ за свързването на лампа, която е към бушона за контактите
лампата се намира на усвоена тераса.. преди ремонта на жилището лампата работеше

първото, което направих - вързах работеща фасунга с крушка - крушката не светна
смених ключа с друг, за който бях сигурна, че работи, но пак същото
замерих с фазомера и се оказа, че при включен и при изключен ключ винаги има ток до лампата.. и въпреки това крушката не свети
реших, че има проблем в кутията, от която идва тока до ключа.. смених клемите и от тогава няма ток до ключа, съответно и до лампата.. но пък има до контакт, който е закачен към клемите от същата кутия
:?

изчерпах се откъм "умни" идеи и затова реших да пиша във форума преди да къртя стената и да сменям кабелите :)

предварително благодаря за отделеното време
fikata - майстор
За да светне една лампа освен фаза трябва да има и "нула" до нея.
VLADO66 - майстор
Някой ти е вързал ключа на нулата което не е правилно и опасно.Пробвай да закачиш фазата на крушката и вземи нула от някъде/например контакт/-ако светне означава че имаш прекъснат кабел от кутията до ключа или от ключа до лампата
VLADO66 написа:
Някой ти е вързал ключа на нулата което не е правилно и опасно.Пробвай да закачиш фазата на крушката и вземи нула от някъде/например контакт/-ако светне означава че имаш прекъснат кабел от кутията до ключа или от ключа до лампата
не знам дали имам опция да го вържа на нулата ключа :?
ето така изглежда кутията за него

Изображение

така изглежда кутията, от която идва тока към ключа и към друг контакт, на който имам вързан хладилник

Изображение
fikata - майстор
От втората снимка не личи,че това е разклонителна кутия,от която се захранват и контакт и лампа.
fikata написа:
От втората снимка не личи,че това е разклонителна кутия,от която се захранват и контакт и лампа.
и аз това си мисля.. обаче преди да сменя клемите в тая същата кутия, тока минаваше към ключа и лампата
абсолютно нищо не разбирам от ток.. действам на принципа проба-грешка
съжалявам, че не мога да го обясня по-добре

ето и още една снимка на цялата схема :D

Изображение
fikata - майстор
абсолютно нищо не разбирам от ток
Съвестно ми да давам съвети при това положение. Но..Предполагам,че контакта се захранва от друто място,а от него кутията, или тя е била конзола за друг контакт,който е елиминиран за да се захрани лампата при ремонта,която ви тормози Единия проводник от мостовия който идва от там се прекъсва в конзолата за ключа.
Предлагам още един експеримент.Свалете предпазител,който изключва контакта на хладилника.Проверете дали има след това ток в кутията на лустърклемите.Ако няма там свържете една лампа с фасунга.Включете предпазителя и проверете дали тази лампа ще светне.
Свалете пак предпазителя.Разкачете лампата и си свържете пак проводниците на лустърклемите в кутията. Вдигнете или навийте предпазителя.Проверете с фазомер дали имате фаза на някой от двата проводника/на вече на този,който идва отдолу от кутията/ за ключа.Ако нямате фаза-свалете предпазителя и разменете местата на проводниците при лустърклемите. Включете предпазителя и пак проверете за фаза.Би трябвало вече да има...
to be continued :)
илко илиев - специалист
ако си в панелно жилище е по съвсем друг начин
masterk - помощник
Според мен не е много удачно да разменяш местата на проводниците на клеморедите в кутията защото ако това е (както казваш ) разклонителна кутия за контактите може да офазиш някой контакт #-o По-добре потърси помощ , особено ако нямаш необходимите уреди ..... да речем поне мултицет за да провериш кой кабел къде ходи ( за верига )
fikata - майстор
masterk
Очевадно е на снимката,че в тази кутия/която всъщност е конзола/ има само две лустърклеми/които ти наричаш "клеморедите"/ и два мостови проводника,като единия се качва нагоре през ключа и трябва да отива до лампата.

Тема "въпрос за лампа, ключ и кутия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: