Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
cybersas - специалист
Здравейте.

Имам проточен, трифазен немски бойлер Glade 27kW. Забелязах (сега е по-студено и явно харчи повече), че за 20 мин къпане кабелите до него греят леко - с ръка като ги пипам са леко топли - сигурно 38-39 градуса щом усещам... 6 кв са, както е по книжка. Това нормално ли е?

Мога да ги пипам, защото още съм в ремонт и не са вкарани в стените по стълбището?

Благодаря предварително.
piron45 - майстор
Не е проблем леко затопляне на проводниците. При товар от 9kW на фаза имаш някъде около 40А ток, който е нормален за 6мм2 кабел.
plamen6100 - специалист
След като загрява, имаш доста загуби в кабела
Колко метра ти е трасето - кабела /табло-бойлер/
"Мога да ги пипам, защото още съм в ремонт и не са вкарани в стените по стълбището?" - това означава ли, че това са ти захранващите кабели от електромера до вътрешното таблото/ако да, сменяй ги с 10-ки, все пак и др. консуматори ще имаш освен този бойлер/
Нали се сещаш, че лятото ще се покачва тази температура на кабела, е мазилката ще го охлажда малко ама...
kam34 - специалист
6кв. са достатъчни само за бойлера, а 39гр. температура на кабела е напълно нормална. На кабел с PVC изолация допустимата температура на загряване на жилата е 70гр.

Всичко е в норма не се притеснявай.
cybersas - специалист
Благодаря на всички - значи е нормално.

plamen6100 - Това са кабели от централното табло на къщата до бойлера - само за него. Разстоянието е 12-14 метра сигурно.
plamen6100 - специалист
Както и казаха колегите по-горе - няма проблем
Ники274 - специалист
Но все пак може да има и друга причина да греят тези кабели.Провери си връзката на въпросния кабел в бойлера дали е добре притегната,провери и контактите ,които включват реотаните в какво състояние са.

Тема "Кабелите греят леко - нормално ли е" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: