Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
преди бях пуснал тема за консумацията на бойлер,но заради проблема на форума сега я няма и я пускам на ново,вчера свързах един електромер към бойлера, за да разбера колко ток гълта при следните условия :1 денонощно включен и 2 да е включва точно преди да се ползва като се стопли водата се изключва и се влиза в банята,и чак на другия ден се включва пак преди къпане,измерването ще го правя една седмица,след две седмици ще съобщя за резултатите,а междувременно се съобщавам как върви измерването,вчера засякох електромера когато беше изключил в 17:00ч показваше 1841.04,баща ми вляза да се къпе,когато изляза от банята беше изгорил 1kWh докато се къпеше въпреки че не разливал много вода и термометъра не беше мърдал ,докато изключи терморегулатора изгори още 2kWh,той изключва на 65градуса през нощта е изгорил от 00.00ч до 8:00ч сутринта още 1.5kWh,да подържа температурата,вечерта ще го засека в 17:00ч отново без никой през това време да ползва топла вода а само да подържа 65градуса!
Тани - модератор
Еххх, чак ме е яд , че не засякох колко енергия е била необходима на бойлера за да поддържа водата топла докато бях една седмица на море! Щеше да е доста показателно. Така или иначе съм му вързал отделен електромер!
ivok - специалист
За да е по-коректен теста, трябва да посочиш вида на бойлера, с какъв водосъдържател е, на колко години е и тн.
vvventsi - специалист
Бойлерът е Елдоминвест варна, водосъдъжателя е хром никелов 80л. , нагревателя му дават че е 3kW нa 240V но е 2.6кW на 240V ,терморегулатора е нагласен на 65гр. Мисля че 2002г. е купуван даваха му 5 години гаранция за електрическата част а за водосъдържателя 10г.
marian1 - майстор
Венци, малко да помогна, измерването ще е приблизително защото зависи от сезона - по топла и по студена вода от ВиК, лятото човек по често се къпе, зависи колко човека сте, зависи колко ти е стар бойлера - може да има натрупвания по нагревателя, околна температура.... всичко - за моя бойлер мога да кажа:
80л ел дом - емайлиран - не се изключва денонощно , 2 човека - аз и приятелката ми, събота и неделя има деца при нас :lol: - среден разход за денонощие - измерен с олимпия - и то няколко месечен - 8.5кв/ч за денонощие. Климатика ми харчи по малко зимно време (7.2)- показанията са от зимен период едновременно засечено ....
П.П. забравих да добавя - нагревателя е 2 кв - бойлера е хоризонтален.
Последна промяна от marian1 на вт юли 05, 2011 3:10 pm, променено общо 2 пъти.
vvventsi - специалист
аз искам да разбера кога е по икономично ако бойлера работи денонощно или ако се включва преди да се влезе в банята!
marian1 - майстор
и аз исках, дори за целта си купих и седмично реле, но все не се наемам да започна да го тествам в режим включ-изключ - с нетърпение очаквам резултата ти!
hygro - майстор
Тани написа:
Еххх, чак ме е яд , че не засякох колко енергия е била необходима на бойлера за да поддържа водата топла докато бях една седмица на море!
Ако мога да ти помогна с една опростена калкулация... В офиса имам някакъв 30-литров Елдоминвест, настроен да поддържа 60°C. Ако бъде изключен в петък в 17:30, в понеделник в 9:00 температурата му е спаднала с около 15°C или грубо с 5,7°C на денонощие. Топлоемността на водата е 4186 J/kg/K, т.е. за денонощие съм изгубил заради топлообмен 0,198kWh енергия, или месечно ~5,9kWh.
vvventsi - специалист
hygro написа:
Тани написа:
Еххх, чак ме е яд , че не засякох колко енергия е била необходима на бойлера за да поддържа водата топла докато бях една седмица на море!
Ако мога да ти помогна с една опростена калкулация... В офиса имам някакъв 30-литров Елдоминвест, настроен да поддържа 60°C. Ако бъде изключен в петък в 17:30, в понеделник в 9:00 температурата му е спаднала с около 15°C или грубо с 5,7°C на денонощие. Топлоемността на водата е 4186 J/kg/K, т.е. за денонощие съм изгубил заради топлообмен 0,198kWh енергия, или месечно ~5,9kWh.
не е много вярно това, ти виждаш каква е температурата чак в понеделник,а защо не отидеш в събота вечерта да я провериш?.Тя не спада линейно,отначало пада рязко след това по плавно ,демек логаритмично,сигурен съм че още вечерта в събота е изстинала с 15гр.
hygro - майстор
vvventsi написа:
Тя не спада линейно,отначало пада рязко след това по плавно ,демек логаритмично,сигурен съм че още вечерта в събота е изстинала с 15гр.
Съгласен с нелинейното понижение. Скоростта на топлообмена е пропорционална на температурната разлика. В петък тя е 40°C, в понеделник е 25°C, т.е имаме разлика от 37% или първата производна на функцията показва, че заключението ти за съботната температура очевидно не е вярно.

В поста по-горе можеше да съобразя и температурната зависимост на загубите, за да бъде изчислението по-точно, но ме домързя и затова изрично употребих извиняващото "опростена калкулация" :) В случая апроксимацията чрез линейна функция ни дава напълно достатъчна за практиката точност, защото изчислителния пример не претендира за нищо повече от това, което е.

Тема "консумация на Бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: