Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
laary - специалист
Здравейте! Предстои ми изграждане на осветление с три проводен мостов кабел въпроса ми е следния земята къде се връзва? А също проектанта ми не е предвидил ДТЗ (по план има само на контактите) да си сложа ли?
vvventsi - специалист
laary написа:
Здравейте! Предстои ми изграждане на осветление с три проводен мостов кабел въпроса ми е следния земята къде се връзва? А също проектанта ми не е предвидил ДТЗ (по план има само на контактите) да си сложа ли?
Ами заземителния проводник (PE) се свързва ,единия край към корпуса на лампите,а другия край към нулевата шина в таблото,но защитната нула (земя) PE-проводник и работната нула N трябва да са на отделни болтови връзки а не на един общ болт,а ДТЗ за осветление не е задължително!
hidrazin - майстор
Земята се вързва за корпуса на осветителното тяло.
За осветление ДТЗ не се предвижда и изисква.
fikata - майстор
Чл. 1788. (1) В помещения без повишена опасност за поражение от електрически ток се допуска използването на окачени осветители, които са без клеми за присъединяване на защитни проводници, при условие, че куката за окачването им е изолирана.

(2) Изискванията по ал. 1 не отменят изискванията по чл. 1753 и не са основание за изпълнение на електрическите инсталации като двупроводни.
Чл. 1753. (1) В сградите линиите от разпределителните, етажните и апартаментите табла до осветителите за общо осветление, контактните излази и стационарните потребители се изпълняват трипроводни (фазов - L, неутрален - N, и защитен РЕ проводник).
(2) Не се допуска обединяването на неутрални и защитни проводници на различни групови линии (токови кръгове).

(3) Не се допуска в разпределителното табло неутралният и защитният проводник да се свързват под общ контакт.
Чл. 1933. Защитният проводник се свързва към металния корпус на осветителя чрез защитна клема.
Чл. 1796....

(3) Като правило не се изисква поставянето на ЗП в линии, захранващи стационарни потребители и осветители, а също и в общи осветителни мрежи.
ЗП - защитен прекъсвач = ДТЗ дефектно-токова защита.
Наредба № 3
за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии
Последна промяна от fikata на вт апр 17, 2012 1:58 pm, променено общо 2 пъти.
laary - специалист
Благодаря за бързите отговори!А за ЗЕМЯТА и работната НУЛА ми е ясно иначе се обезсмисля три проводната инсталация.

Тема "Осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: