• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Имам някакъв странен проблем с ел. инсталацията в банята и по-точно осветлението. Имам 2 осветителни тела в нея, като имам главен ключ в коридора и контакт (има си фаза и нула). Второто осветително тяло е с отделен ключ на него, и ако не съм включил осветлението от главния, то не работи. Наложи се да махна допълнителното осветление и да сложа друго. При изключено от главния ключ осветление, на двата кабела имам фаза, а при включено от главния ключ осветление вече имам фаза и нула. Сградата е стара с двупроводна инсталация, като ел. инсталацията в банята е правена преди 6-7 години.
totio1973 - специалист
Да не би ключа да прекъсва нулата,тогава през крушката може да ти връща фаза
crez - майстор
Провери добре ли са притегнати връзките на нулата. Въобще провери всички връзки,започвайки от ключа и двете лампи.
moimoimoi - майстор
totio1973 написа:
и аз мисля така
lyubohar - майстор
Ега ти майстора,ако е прекарал нулата през ключа.И точно в баня.
Преди години един възрастен майстор ми беше направил и на моята баня
с нулата в ключа.Работил 40 години по най престижните обекти в България. :evil:
pavelari - майстор
Какво пък толкова... когато сте в банята, крушката свети ли - свети... е пак има фаза!
Колкото до майстора с 40 годишен опит - такива са били изискванията. Това нещо го има и в по-старите панелки и излиза от употреба през 70-те години...
valentin114 - специалист
araX, заглавието на темата ти е: Проблем - две фази..провери колко е напрежението между тях, дали е 380 V...ако не е, означава, че ЕДИНСТВЕНАТА ти фаза е попаднала на неподходящо място.
lz1tar - специалист
Старите стандарти са били такива,задължително предпазител на нулата,през ключа се прекъсва нулата и наи-светлия проводник е фаза
valentin114 - специалист
Това би довело до момент, постоянно офазен :x ...предпочитам постоянно онулен :supz:
paralesa - специалист
totio1973 написа:
Подкрепям...гаранция,че е това. Вкъщи ми побеляха косите да преправям такива идиоти. Прекъсната нула с ключа и една крушка не можеш да смениш без риск да те перне тока :) Още повече,че после през крушката ти връща фаза и гледаш като луд,мислейки,че имаш две фази. Всъщност фазата е една,просто същата фаза минава през крушката...най-лесно е да махнеш крушката и да видиш имаш ли пак две фази или не :)
  • 1
  • 2

Тема "Проблем - две фази" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: