• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте,
скоро ще стана собственик на нов апартамент. Схемата на ел инсталацията е следната:
Прикачен файл:
silnotokova.JPG
silnotokova.JPG (87.14 KиБ) Видяна 4504 пъти
Ще помоля хората с опит да погледнат и да ме посъветват какво да модифицирам, преди да започна ремонта.
Имам и някои въпроси :
1. На някои контакти пише 250/3...250/1 това какво значи? 250 Вата? а цифрата под дробната черта какво е ?
2. Замислено е отоплението да е с ТЕЦ. при положение, че нямам (поне засега) намерение за отопление с климатик-струва ли си още сега да съобразя ел инсталация и за такъв вариант? Ако "да" какво се прави?-прокарват се нови кабели? Към кой кръг? Как се завърша края на захранването (в смисъл там където евентуално би седял климатика се зазижда кабела или какво?
3. Ако предвиденото място за фурна (3000/4) не ме устройва и фурната ще е 2 метра по вдясно -как се удължава кабела предвиден за фурна-чрез клема се доняжда нов кабел или какво?4
4. предвидените контакти в хола са за едно гнездо-ако искам на същото място да има 3 гнезда -какво се прави? Вкопават се още 2 отвора до съществуващия и после се влага специален тройник ли?

Повечето от вас сигурно се усмихват четейки тези въпроси-но аз наистина бих оценил коректните ви съвети.
Иван
gecata82 - специалист
ivanvasilev1970 написа:
Здравейте,
скоро ще стана собственик на нов апартамент. Схемата на ел инсталацията е следната:
Прикачен файл:
silnotokova.JPG
Ще помоля хората с опит да погледнат и да ме посъветват какво да модифицирам, преди да започна ремонта.
Имам и някои въпроси :
1. На някои контакти пише 250/3...250/1 това какво значи? 250 Вата? а цифрата под дробната черта какво е ?
Това показва на кой кръг е въпросния контакт.
2. Замислено е отоплението да е с ТЕЦ. при положение, че нямам (поне засега) намерение за отопление с климатик-струва ли си още сега да съобразя ел инсталация и за такъв вариант? Ако "да" какво се прави?-прокарват се нови кабели? Към кой кръг? Как се завърша края на захранването (в смисъл там където евентуално би седял климатика се зазижда кабела или какво?
Според мен е по добре да си пуснеш по един кабел от таблото, и там където ще е климатика си слагаш контакт, не мисля че ще ти пречи много. Разбира се можеш да намериш и една от разклонителните кутии на контактите и от нея да си дръпнеш кабел, но аз не го правя и не го препоръчвам.
3. Ако предвиденото място за фурна (3000/4) не ме устройва и фурната ще е 2 метра по вдясно -как се удължава кабела предвиден за фурна-чрез клема се доняжда нов кабел или какво?4
Ако кабела не ти стига или пусни нов (таблото не е далече) или според мен с усукване на кабелите(спаика) и изолиране хубаво с изолирбанд или бишоп.
4. предвидените контакти в хола са за едно гнездо-ако искам на същото място да има 3 гнезда -какво се прави? Вкопават се още 2 отвора до съществуващия и после се влага специален тройник ли?
Ами за това : ако е мазилка къртиш, ако е Гипсокартон изрязваш за още колкото контакта искаш, и или правиш връзка зад конзолите или прехвърляш от контакт на контакт.

Повечето от вас сигурно се усмихват четейки тези въпроси-но аз наистина бих оценил коректните ви съвети.
Иван
Това е моето скромно мнение. :drinkers:
kam34 - специалист
Може да разделиш двете спални на отделни токови кръгове с отделни предпазители, ще ти трябва да пуснеш кабел само в коридора до по близката стая. Контакти в баните не е добре да има колкото и да са противовлажни.
ivanvasilev1970 - специалист
Момчета благодаря ви за мненето.
1.Какво да е сечението на кабела, ако ежентуално реша да предвидя климатик?
2. Ако в контакт обозначен с 250 включа радиатрор какво ще се получи? (прегреят кабелите, изключване на защитата от таблото, пожар?)
3. Колко е сечението на кабела в такъв контакт?
4. в понелния блок в който живея включвам навсякъде всичко и вече 10 гидини нямам преблем. Това означава ли, че всички контакти са с кабел с голямо сечение?
taxi855 - специалист
Малко встрани от въпроса, но предвиди си слаботокова инсталация ако не е предвидена ( Телевизия; Интернет; Телефон а може и озвучаване дори)
marian1 - майстор
Ако знанията ти за климатици са колкото за токове - преди да си прокараш трасе за климатик, се консултирай къде да си поставиш климатика - за да не си го слагаш 2 пъти! :-D
Krelion - специалист
Аз от схеми на разбирам,но те съветвам да предвидиш повече контакти,все не стигат.
VLADO66 - майстор
Ако правиш сметка за многогнездови контакти за компютри и електроника по-добре да ползваш разклонители с съответните защити.След като ми гръмна рутера разбрах колко са полезни.
plamen6100 - специалист
"Момчета благодаря ви за мненето.
1.Какво да е сечението на кабела, ако ежентуално реша да предвидя климатик?
2. Ако в контакт обозначен с 250 включа радиатрор какво ще се получи? (прегреят кабелите, изключване на защитата от таблото, пожар?)
3. Колко е сечението на кабела в такъв контакт?
4. в понелния блок в който живея включвам навсякъде всичко и вече 10 гидини нямам преблем. Това означава ли, че всички контакти са с кабел с голямо сечение?"

1. 3х2,5мм2 е достатъчно/след ката не си на ясно, както казаха колегите - първо се консултирай с такава фирма, да знаеш къде да си пуснеш кабелите/. Най-добре е да са на отделни токови кръгове ама... и към съответната стая да са, не е проблем.
2. Радиатора ще си работи без проблем. Тези обозначения са формални, за да излязат сметките/мощността/. Така или иначе кабела от разклонителна кутия до втора такава е 3х4мм2, а спусъците към контактите 3х2,5мм2. Няма какво да се притесняваш, а ако не дай си боже нещо претовариш - предпазителите са за това.
3. 3х2,5мм2 е/стандарт/, като изключим консуматорите на твърда връзка - печка, бойлер... Ако е достатъчно късо трасето за бойлера/допустими загуби/ може и той с 3х2,5мм2 - но масово слагат 3х4мм2, предполагам и при теб ще е така.
"предвидените контакти в хола са за едно гнездо-ако искам на същото място да има 3 гнезда -какво се прави? Вкопават се още 2 отвора до съществуващия и после се влага специален тройник ли?" - Ще се кърти е ясно :), има едни модулни конзоли - сглобяват се и си правиш 2-3-4 модулен контакт или каквото ти трябва. Не се замисляй относно това решение, особено където имаш TV, PC/обикновено се комбинират - напр.:4-ка модул -3 контакта и слаботоково/ TV, PC/ Както ти харесва
paralesa - специалист
Аз не мога да разбера защо ако кабелите ти са в добро състояние има нужда от каквито и да е промени? Отвори един два контакта,виж има ли нагар...ако ще сменяш контакти и ключове с нови още сега,прегледай навсякъде за нагар и ако няма,не ти е нужно да правиш каквито и да е промени.
Двойните контакти са със същото гнездо както единичните,ако не ти се правят излишни упражнения,вземи си двоен контакт и толкова. Вярвай ми и тройка и четворка конзола да сложиш,накрая пак ще ти трябва разклонител :mrgreen: Затова не се занивамай с глупости да правиш по 10 контакта на едно място. Като ти гледам схемата имаш си доста контакти,не виждам смисъл от повече. Ако ти се копае,виж не е лоша идеята да вкараш тръби за комуникационни кабели ,а вътре в тях и нищо да няма в началото,после с едно жило може да прекараш каквото излезе,че ще ти трябва. Ако ще прекарваш такива тръби ползвай гофрирана тръба с по-голям диаметър и изкарай изводи както до входната врата,така и до терасата. Но това си е голяма играчка и не бих тръгнал да го правя. Щом ще си с парно,климатик не го мисли сега. После винаги може да се направи козметична промяна без къртене. Удължаването на изводите за печката може да направиш по няколко начина. Може изобщо да не местиш контакта,а да предвидиш по-дълъг шнур на печката(сменят се лесно) ако ще върви скрит зад някоя мебел например. Ако все пак искаш нов контакт има няколко варианта. В инсталацията на брат ми,за да не къртим много такова местене го направихме на две места по следните начини : 1 на едното място отвора за контакт го оставих,но сложихме разпределителна кутия,за да може снадката да се обслужва вбъдеще. Така на мястото на контакта има една хубава декоративна капачка и толкова. 2 на другото място той искаше контакта да остане за да си включва нещо там,а от самия контакт теглихме кабел вкопан в стената и изкарахме на 3 метра от него друг. Входния кабел на контакта е 2,5 мм така,че няма грижи ако не пуска в двата контакта по две печки примерно :) Тоест от единия контакт изкарахме още един...знам,че сега ред "Специалисти" виждали инсталации само на книга ще почнат да ми цитират как това е неправилно :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Какво да подобря в ел. инстал. на апартамента, преди ремонта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: