Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tottenham - специалист
бихте ли ми казали как да си свържа закупено от мен осветително тяло за баня , което е с три кабела (фаза, нула, заземяване) към съществуващата ми двупроводна ел. инсталация в апартамента? предполагам трябва да закъся нулата и заземяването???
fikata - майстор
tottenham написа:
бихте ли ми казали как да си свържа закупено от мен осветително тяло за баня , което е с три кабела (фаза, нула, заземяване) към съществуващата ми двупроводна ел. инсталация в апартамента? предполагам трябва да закъся нулата и заземяването???
Да
Ники274 - специалист
И щом е в банята,най-добре нулата от захранването първо я вържи на заземяването и от там пусни мост към нулата на осветителното тяло,защото понякога клемите на осветителните тела са много зле и връзките в клемите стават калпави :)
PCL82 - майстор
Преди да правиш зануляването се увери в няколко неща, ако те не се изпълнени по-добре не го занулявай защото става страшно.

1 ключът да прекъсва фазата

2 стойността на предпазителя-не повече от 10А фабричен или качествено АП

3. сечение на проводниците до тялото-ако са 1,5мм2 може да зануляваш, ако са 1мм2 не бих рискувал. По Наредба 3 минимумът е 2,5мм2 тук да си позволиш да караш по старо му.

4. брой връзки по нулевия проводник от таблото до лампата не повече от 5. Броиш таблото за първа, и от там, броиш разклонителните кутии в които нулата се прекъсва. Ако инсталацията е с тръби и връзките са с клеми има вероятност да не се прекъсва, а да върви само със забелване.

5.стабилна нула от входа на сградата до лампата.

Ако инсталацията е тръбна си пусни трети проводник задължително или смени тялото с такова с двойна изолация.

Ако ситуацията е друга я опиши преди да действаш, че си е опасно.
Ники274 - специалист
PCL82 човека седи пред свършен факт,така че най-добре с наличното да се направи оптимално сигурно и надеждно.Така ,че tottenham зануляваш и заземяваш добре,след като вържеш всички кабели пробвай с фазомера дали всичко е точно(най-вече корпуса) преди да си монтирал тялото,ако всичко е наред няма какво да му мислиш повече-радваш се на новата придобивка.

Пп PCL82 по точките които описваш би следвало най-малко половината жилища в България да бъдат преработени : )
PCL82 - майстор
Пп PCL82 по точките които описваш би следвало най-малко половината жилища в България да бъдат преработени

Всички точки, които съм описал с изключение на тази за броя на връзките са жизнено важни за да има смисъл мероприятието зануляване.

В почти всички стари инсталации изпълнени от специалисти със или без проект тези условия са спазвани.

По стандарт в старите инсталации осветлението не се занулява, така че инсталацията не винаги е предвидена за това.

Ако зануляването не може да си върши работата, а рискува живота на хората то е вредно.

При всички положения може да се сложи разделителен трансформатор, вместо да се занулява, ако такова качествено е невъзможно .
Ники274 - специалист
PCL82 написа:
По стандарт в старите инсталации осветлението не се занулява, така че инсталацията не винаги е предвидена за това.

Ако зануляването не може да си върши работата, а рискува живота на хората то е вредно.
Ако може да ми разясниш как точно се предвижда зануляването в двупроводните инсталации?
Нямам представа каква ти е идеята,но по принцип работната нула трябва да е с нулев потенциал спрямо земя.Какво по точно трябва да се подготви в една инсталация за да може да се занули?
PCL82 - майстор
Ники274 написа:
PCL82 написа:

Ако може да ми разясниш как точно се предвижда зануляването в двупроводните инсталации?
Нямам представа каква ти е идеята,но по принцип работната нула трябва да е с нулев потенциал спрямо земя.Какво по точно трябва да се подготви в една инсталация за да може да се занули?
При двупроводна инсталация със директно заземен звезден център TN-C единствената защита е зануляването. За да бъде възможно то трябва да имаш изпълнени следните условия:

1.максимално време за изключване 0,4 s зависи от съпротивлението на веригата, от там токът на късо съединение и вида на защитата.

2. заземяване на комбинираният нулев проводник на определени места-в противен случай напрежението му се вдига до опасни стойности по време на авария. (заземяване в трафопоста и повторни заземявания по трасето на определени места с редовно измервани съпротивления) Добре е сградата трябва да има собствено повторно заземяване за което да си отговаря собственикът.

3.Нулевият проводник да е механически и електрически сигурен и прекъсването му да е малко вероятно. При прекъсване настъпва офазяване.

За да отговаря на тези условия инсталацията трябва да е изпълнена със съответни минимални сечения, качество на връзките и съобразени защити.

При осветлението сеченията не са достатъчни по третото условие. Често имаш сбъкани фаза и нула, и ключа прекъсва нулата.

За контактите сеченията са по-голени и там положението е друго.
Ники274 - специалист
До тук което написа,значи че всичко е изпълнено както трябва, смисъл не знам за какво толкова се притесняваш.Всеки проект се прави по стандарт,съответно монтажника си работи по стандарт и отклоненията от изискванията са нищожни.Също така не виждам и кое те притеснява за осветлението.Едва ли някой монтажник на ел. инсталации ще вземе да пуска както му дойде осветлението щото е двупроводно.А това,че кабела бил тънък ми се струва несериозно,просто целта е заземителния(занулителния) проводник да е с такова минимално сечение,че да отговаря на сечението на фазовия за да не прегори при офазяване на корпуса,а в случая за осветлението е изпълнено.
Недей плаши човека,да си го върже както трябва и всичко ще е точно.

Пп между другото май само в България няма значение дали ще вадиш проект за тоалетна или атомна централа-изискванията са еднакви и за двете :shock:

Тема "свързване на уред към двупроводна ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: