Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikivd - специалист
Някой може ли да ми помогне със схема на подаване на ток към ел. нагревател на импулси. Имам на разположение симистор 16А. Онзи ден видях такова чудо на ел. котле 12 киловата. Според собственика, получава икономия от порядъка на 10%. Само не знам на каква честота работи. Но не мисля да е голяма, тъй като не чух да пищи
vvventsi - специалист
nikivd написа:
Някой може ли да ми помогне със схема на подаване на ток към ел. нагревател на импулси. Имам на разположение симистор 16А. Онзи ден видях такова чудо на ел. котле 12 киловата. Според собственика, получава икономия от порядъка на 10%. Само не знам на каква честота работи. Но не мисля да е голяма, тъй като не чух да пищи
Елекромера ли шашкат тези инпулси?
nikivd - специалист
мне колега. Искам да избягам от терморегулатора. Нещо като инверторен климатик. Да работи постоянно на по ниска мощност, бе да включва и изключва.
bobyi - помощник
Нарича се ШИМ - широтноимпулсно регулиране. На товара се подават пакети от импулси в случая с 50 хц с прекъсвания. колкото по-малко е прекъсването толкова по-голяма мощност. Напиши в търсачката регулиране с ШИМ и ще ти излязат схеми

Прикачен файл

Thermo_shema.JPG
ето една такава схема
Thermo_shema.JPG (46.42 KиБ) Видяна 10718 пъти
hidrazin - майстор
Ако само искаш да регулираш мощност ето това:

Изображение

Триака ти е симистора, диака е динистор - струва 20 ст. в най-близкия магазин за електроника.
Мощността ти зависи от използвания симистор. Може да се наложи малък радиатор да го охлаждаш.
Може да си намериш готово устройство от стара прахосмукачка с регулиране на оборотите.Там ползват точно тази схема.
Ако си мислиш че ще направиш и 1% икономия - направо се откажи.На твоя комшия просто му се иска да има 10% икономия.
Да ама не - просто му е 10% по-студено. :cold:
Айде съз здраве!
nikivd - специалист
bobyi написа:
Нарича се ШИМ - широтноимпулсно регулиране. На товара се подават пакети от импулси в случая с 50 хц с прекъсвания. колкото по-малко е прекъсването толкова по-голяма мощност. Напиши в търсачката регулиране с ШИМ и ще ти излязат схеми
Точно това ми трябва! Икономия със сигурност има!
nikivd - специалист
hidrazin написа:
Ако само искаш да регулираш мощност ето това:

Изображение

Триака ти е симистора, диака е динистор - струва 20 ст. в най-близкия магазин за електроника.
Мощността ти зависи от използвания симистор. Може да се наложи малък радиатор да го охлаждаш.
Може да си намериш готово устройство от стара прахосмукачка с регулиране на оборотите.Там ползват точно тази схема.
Ако си мислиш че ще направиш и 1% икономия - направо се откажи.На твоя комшия просто му се иска да има 10% икономия.
Да ама не - просто му е 10% по-студено. :cold:
Айде съз здраве!
Такъв регулатор имам. Лошото при него е, че подаваната мощност е постоянна.
http://www.heatme.info/img/invertorni-klimatici.jpg
Нека линията на инверторния климатик е ел.печка със ШИМ регулатор. А другата крива е ел.печка със механичен терморегулатор. Според мен правата линия ще изразходва по малко енергия от кривата.
ESPACE - майстор
Има два варианта. Още при социализма продаваха един в една бяла кутия, мултивибратор с променлив коефициент на запълване и един светодиод за индикатор кога се подава напрежение върху товара. Честотата беше нещо от рода на импулс за три секунди. В тази продължителност регулираш каква част да бъде активна и колко да не е е. Примерно секунда се подава захранване, две секунди не. Регулирането беше плавно с потенциометър и управляващ елемент триак. Не беше проста схемата, още работи добичето но не го ползвам.
Втория вариант е с фазово управление. Колегата горе откъде я измисли тая широчинно импулсна модулация :shock: . От 15 години не съм се занимавал с подобно нещо но едно запомних. Не се получава плавно и в пълен диапазон регулирането ако схемата е порста и изпълнена с дискретни елементи като втората схема. Имаше навремето един чип за управление на триаци MAA436, сигурно и сега го има. Схемата беше проста и с добавяне на термистор ставаше чудесен фазоворегулиращ терморегулатор. Та пари можеш да спестиш от терморегулирането. Забрави с каквито и да е импулси да излъжеш електромера. И понеже питането ти явно е насочено точно в тази посока, май излишно се хабих с обясненията. :)
nikivd - специалист
напроив, ако може дай повече инфо, виждам че си много запознат.
ESPACE - майстор
Не е при мен книгата но намерих схемата. Работи идеално. Ако нещо не е ясно - питай.
Изображение

Тема "схема за подаване на импулси към ел.нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: