Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
NeoBoss - специалист
Имам плоскостите вал и ножове, горе долу всичко необходимо за направата на един абрихт. Въпроса ми е какъв двигател трябва да му сложа.
Горе долу с какви характеристики трябва да е (еднофазен). Единственото което аз знам че трябва вала да се върти с някъде около 6500 оборота но това ще се гони и с макарите.
докера - специалист
Поне 2.2кW -монофазен /не преправен от трифазен/. Но и зависи какъв ще е абрихта като параметри все пак ....
gogo7777 - майстор
Единственото което аз знам че трябва вала да се върти с някъде около 6500 оборота но това ще се гони и с макарите.
Само, че има един тънък момент. За абрихта тия обороти са екстра ако главата е с 2 ножа. Ако е с 3 може и 5000 об/мин. Предполагам, че на вала е предвидена опция циркуляр. Тогава трябва да съобразиш оборотите с него.
NeoBoss - специалист
някой конкретен модел да препоръчате, иначе за обороти на циркуляра няма ли да са достатъчни 6500, колко трябва да са там, до колкото си спомням не се ли гледаше скороста на режещия ръб на диска.
gogo7777 - майстор
На всеки циркуляр (диск) си пише. Или об/мин. или м/сек. Ако е второто то трябва да смяташ. Аз ти препоръчвам не повече от 5000 об./мин. за абрихта.

Ето ти една формулка за смятане. Vd = D x 3,14 x Vm / 60000

Където:
Vd ---- скоростта на диска в м/сек.
D------ диаметър на диска в мм.
Vm---- скоростта на вала в об/мин.

Примерно за стандартен диск ф230мм , на който му дават 80 м/сек. макс. Вала ти върти 6500 об/мин.

Vd = 230 х 3,14 х 6500 /60000 = 78,2383333 м/сек. Т.е в твоя случай влизаш в рамките на допустимото. Обаче ако сложиш по-голям диск нещата отиват на зле :-D . За това се подсигури и развъртай вала на по-малка скорост.

Тема "Ел. Двигател за Абрихт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: