Колеги ,интересно ми е могат ли да се свържат два еднакви трафа последователно или паралелно и ако не, защо? 

teves написа:Колеги ,интересно ми е могат ли да се свържат два еднакви трафа последователно или паралелно и ако не, защо?Привет!Честит празник!Да,можеш да ги свържеш по следния начин: първичните намотки (за 220V) ги свързваш паралелно.Вторичните намотки ги свързваш последователно.Така се получават 3 точки общо (да ги обозначим с 1,2 и 3).Да приемем примерно,че вторичните ти вадят 10V напрежение.Така между т.1 и т.2,както и между т.2 и т.3 ще имаш по 10V,а между т.1 и т.3 съответно 20V.Паралелно могат да работят само трансформатори с еднаква мощност, еднакви първични и вторични напрежения,но НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА този тип на свързване...
rettere написа:teves написа:Колеги ,интересно ми е могат ли да се свържат два еднакви трафа последователно или паралелно и ако не, защо?Можеш по много начини, и не е задължително да са еднакви.
Дори и трифазни тринамотъчни с различна група могат да работят в паралел ако са сфазирани правилно.Букварна истина е за паралелна работа на силови трансформатори трябва да са налице условията:
fikata написа:Дори и трифазни тринамотъчни с различна група могат да работят в паралел ако са сфазирани правилно.Букварна истина е за паралелна работа на силови трансформатори трябва да са налице условията:
-Трансформаторите да са от една и съща група. В такъв случай съответните линейни вторични напрежения на включените трансформатори са във фаза и при празен ход между тях няма да протичат уравнителни токове.
Освен това и:
-Паралелно включените трансформатори трябва да имат еднакви коефициенти на трансформация
-Необходимо е тези трансформатори да имат и еднакви напрежения на късо съединение
-Отношението на номиналните им мощности да не бъде повече от 3:1
Еднакви токове на късо съединение,не напрежения
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: