Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
teves - специалист
Колеги ,интересно ми е могат ли да се свържат два еднакви трафа последователно или паралелно и ако не, защо? :?
vasilisto - помощник
teves написа:
Колеги ,интересно ми е могат ли да се свържат два еднакви трафа последователно или паралелно и ако не, защо? :?
Привет!Честит празник!Да,можеш да ги свържеш по следния начин: първичните намотки (за 220V) ги свързваш паралелно.Вторичните намотки ги свързваш последователно.Така се получават 3 точки общо (да ги обозначим с 1,2 и 3).Да приемем примерно,че вторичните ти вадят 10V напрежение.Така между т.1 и т.2,както и между т.2 и т.3 ще имаш по 10V,а между т.1 и т.3 съответно 20V.Паралелно могат да работят само трансформатори с еднаква мощност, еднакви първични и вторични напрежения,но НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА този тип на свързване...
vvventsi - специалист
Аз бях свързал два трансформатора паралел,уж бяха еднакви а като ги вързах и като ги натоварих и единия се запали :) това беше преди около 10г.
Subsa - специалист
Може да си обърнал фазите и когато единия прави отрицателната полувълна, другия ще прави положителната, резултата е притичане на голям ток.
При паралелно свързване винаги има изравнителна мощност, която при натоварване или изчезва или остава, но трябва да са сфазирани вторичните.
rettere - специалист
teves написа:
Можеш по много начини, и не е задължително да са еднакви.
Krass - майстор
rettere написа:
teves написа:
Можеш по много начини, и не е задължително да са еднакви.
:2thumbs: Дори и трифазни тринамотъчни с различна група могат да работят в паралел ако са сфазирани правилно.
fikata - майстор
Дори и трифазни тринамотъчни с различна група могат да работят в паралел ако са сфазирани правилно.
Букварна истина е за паралелна работа на силови трансформатори трябва да са налице условията:
-Трансформаторите да са от една и съща група. В такъв случай съответните линейни вторични напрежения на включените трансформатори са във фаза и при празен ход между тях няма да протичат уравнителни токове.
Освен това и:
-Паралелно включените трансформатори трябва да имат еднакви коефициенти на трансформация
-Необходимо е тези трансформатори да имат и еднакви напрежения на късо съединение
-Отношението на номиналните им мощности да не бъде повече от 3:1
Последна промяна от fikata на съб мар 03, 2012 5:50 pm, променено общо 1 път.
rettere - специалист
А при последователна работа - вторичното напрежение на предходния трансформатор да е равно на първичното на следващия. :wink:
vvventsi - специалист
fikata написа:
Дори и трифазни тринамотъчни с различна група могат да работят в паралел ако са сфазирани правилно.
Букварна истина е за паралелна работа на силови трансформатори трябва да са налице условията:
-Трансформаторите да са от една и съща група. В такъв случай съответните линейни вторични напрежения на включените трансформатори са във фаза и при празен ход между тях няма да протичат уравнителни токове.
Освен това и:
-Паралелно включените трансформатори трябва да имат еднакви коефициенти на трансформация
-Необходимо е тези трансформатори да имат и еднакви напрежения на късо съединение
-Отношението на номиналните им мощности да не бъде повече от 3:1
Последна промяна от vvventsi на съб мар 03, 2012 7:50 pm, променено общо 2 пъти.
fikata - майстор
Еднакви токове на късо съединение,не напрежения :)

vvventsi
Направи справка и си редактирай мнението или го изтрий.За да не се извиняваш. :)
Номиналното напрежение на к.с е пониженото първично напрежение,при което в първичната намотка преминава номинален ток при накъсо съединена вторична намотка.Бележи се с uk и е процент от U1н

Да ти помагна в справката
http://tu-materiali.com/protokol.php?id=455
http://www.referati.org/neobhodimost-i- ... /25571/ref
http://control.dir.bg/_wm/library/item. ... f89cedf4e2
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1% ... 1%80%D0%B8
.................. :?:
еднакви напрежения на късо съединение, @vvventsi

Тема "Свързване на трансформатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: