Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Питането ми е - какво означават, определени характеристики на един електромер, показани на картинката: в колона 2-ра: диапазон на измерване 5 (45) или 10(100) - какво значи това ?
Вижте и горе в ляво на картинката - електромер, който прилича на предпазите (с размери на предпазител). Читави ли са , точни ли са тези електромери? Не приличат на познатите ни топузи !?
(цените в таблицата са от 2009 г., не са актуални )
Изображение
fikata - майстор
диапазон на измерване 5 (45) или 10(100) - какво значи това ?
Това значи за 5А номинален ток, но търпи претоварване до 45А
за 10А номинален ток,но търпи претоварване до 100А
vk - специалист
Добре де това не е ли много малко - 5 А ? Да го разбирам ли че това е диапазон 5 - 45 А и трябва след електромера да се постави предпазител, да речем до 40А (за да не го изгорим ел-мера)
crez - майстор
За какво ти са тези данни на електромера? :? Всички те са собственост на елктрозапределителните дружества, какъвто ти сложат това е. На село ми бяха сложили такъв електронен, през зимата се "побърка" от отрицателните температури и сега гледам са го сменили с механичен с допълнителен часовник, стария си имаше вграден в него. По добре да не ти слагат електронен, отчита дори стенбая на приборите, а механичния това не може да го прави.
fikata - майстор
vk
Нека да отговоря на въпроса ти с други думи:
Двата най-важни параметъра, обикновено написани на лицевия панел на електромера, са неговият основен (базов) ток Ib и максималният ток Imax. Първият е най-голямата стойност на тока през електромера, който може да протича неограничено дълго време. Максималният ток също може да тече дълго време без опасност от повреда или промяна на останалите параметри (т. нар. метрологични характеристики), но това би трябвало да е само по изключение. Този ток е 2 до 6 пъти по-голям от основния, а означаването им е във вида Ib(Imax), Ib-Imax или Ib/Imax например 5(20) А. Типичните граници, в които са двата тока, са между 1,5(6) А и 30(100) А. В някои каталози на електромери се дава и минималният ток, при който те започват да отчитат нормално. Обикновено той е няколко десети от % от основния ток и фигурира в означението на някои модели електромери. Например 0,1-20(60) А означава негова стойност 0,1 А. Използваният в част от каталозите термин активен диапазон на тока е между минималния ток и Imax.
Последна промяна от fikata на пет апр 06, 2012 3:30 pm, променено общо 1 път.
vk - специалист
Благодаря, сега ми стана по-ясно.
А защо питах - тъй като се налага да взема един електромер за контролен и съответно трябва да знам нещо повече за тези параметри, защото и цените са доста различни от 52 лв - до 300 лв
Тези параметри за за показания на картинката електромер 5(45А), клас 1, удобен за монтаж в таблото, ниска цена от 52 лв, не са нужни две тарифи - приемам че ще ми свърши работа.
Изображение
ArturDent - Почти Безобиден
По-скъпите (без да отчитаме големината на тока), са с по-висок клас на точност.
Те са такива за търговско мерене. Ако ти трябва само за контрол си купи тия които не са за търговско мерене.

Тема "означения върху електромери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: