Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
paralesa - специалист
Прикачен файл:
P1010021.JPG
P1010021.JPG (111.68 KиБ) Видяна 7761 пъти
Имам следния проблем:
Таймера на електромера ми спря да работи. Знам,че най-логичното е да викна ЕОН да си го оправят,но преди това все пак реших да се консултирам и тук. Електомера е трифазен ако има някакво значение и това спиране на таймера съществуваше всяка зима при минусови температури.понеже е навън. Но от две години остълихме верандата и сложихме врата,тоест сега вече не е на минусовите температури и там не е падало под 0 тая зима. Уви въпреки това таймера пак спря. Досега тръгваше,като го почукаш два три пъти и дори ми бе изгодно,защото си "въртях" нощната енергия когато искам. Но сега не тръгва,така е откак "сви" под минус 20. Още малко предистория и подробности да дам. Таймера от 4-5 години,когато му скимне издава станни звуци. Издава един специфифичен бръмчащ звук. Когато изключа едината от трите фази...бръма спира,но таймера не тръгва. На какво може да се дължи този бръм? Спира като спра само едната фаза,на която имам малко консуматори...при спиране на другите две пак си бръмчи. На тоя кръг има телевизор,зарядно за телефон ,4 крушки с нажежяема жичка ,помпичката на парното (вързана през UPS) и от време на време се пуска партигрил. Изключвам всички консуматори освен помпата на парното и бръма не спира. Самата помпа е на твърда връзка,затова не съм си играл да я разкачам,а и не ми се спира в това време камината. На какво може да се дължи този бръм или просто е защото таймера си е заминал.
После как мога да процедирам с този таймер( питал съм еон и отговора беше- ми удряй го с ръка,той ще тръгва,че сега няма кой да дойде) Дори не съм помислял преди това да го удрям,те ми казаха,че това било "решението" . Е да ама и боя вече не помага :). Не че друго ами ми е запецнал на дневна енергия мамицата му,ако беше на нощна хич нямаше да се кахъря :) Преди когато спираше,винаги запираше САМО и едиствено на това място,на което е спрял и сега! Прилагам и снимки на електромера и таймера за по-нагледно... Че е пломбиран неговото семе,иначе ще го отворя и ще го мръдна на нощна тарифа,пък да си стои така :)

Прикачен файл

P1010023.JPG

Прикачен файл

P1010022.JPG
P1010022.JPG (94.83 KиБ) Видяна 7761 пъти
fikata - майстор
Това е тарифен часовник "Крижик"/чешки/. Захранва се от тази фаза,която като я изключиш и спира да бръмчи.Бръмчи защото има блокирало зъбно колело.Захранването е необходимо за моторчето му,което навива пружината.Има и превключватели,които подават фаза или нула на тарифното реле на броячните механизми на електромера.
С бой няма да се оправи. Часовника е част от търговското мерене с електромера и е пломбиран от електроразпределителното дружество. Търси ги настоятелно да дойдат да го подменят него или електромера с нов.

ПП.Иначе този тарифен часофник се свързва така на неговия клеморед
На клема1 се слага "фаза" и се прави мостче от нея и на клема 3.На клема 2 се връзва "нула" Клеми5,6 са импулса(фаза) - свързват се с клемата на тарифното реле на електромера
Последна промяна от fikata на пон фев 27, 2012 7:31 pm, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
paralesa, не ти се занимава с ЕОН, ама трябва. То би трябвало да е тяхна собственост.
Сигурно ще ти сложат нов.
paralesa - специалист
Не бе...не че не ми се занимава с тях...Казах вече какъв им беше отговора- удряй го той ще се оправи :mrgreen:
Ако ще ми сменят електромера,направо да си изкарват боклуците на стълба и да махам това грозно табло от верандата си :)
Всъщност има ли такъв вариант,сам да пожелая махане на електромера от вкъщи и за чия сметка ще е?
Не че друго,ами много се блазня да им шунтирам електромера :-D Па не ми се влиза в грях,затова питам :)
hidrazin - майстор
Плащаш си като поп ако е по твое желание.
paralesa - специалист
хаха,не стига,че електромера е вкъщи и никога не съм откраднал и ват електроенергия ...ами и после да си плащам :-D
Бъзикам се,но просто на тия както никога не съм ги мамил,така и няма и стотинка повече да им дам ей така...стига ми,че постоянно надписват сметки и вдигат цените когато им скимне.

Ми ще ги викам,ама друг е въпроса кога ще дойдат :)
hidrazin - майстор
хаха,не стига,че електромера е вкъщи и никога не съм откраднал и ват електроенергия ...ами и после да си плащам :-D
Член 6-ти - да си! :finga:
paralesa - специалист
Абе да съм,ама не живея сам. Баба ми също живее тук ,а ги знаете възрастните какви са...Не че ще ме разбере какво съм правил,ама ще отчетат някой ден,че е паднало потреблението,ще дойдат,ще видят измамата и после върви обяснявай на бабата,че всеки втори комшия го прави. Тя си знае само-"ще станем за сромотите пред хората". Тоя израз е редовен :) Не искам после да излезе,че аз съм я посрамил на стари години :-D
Пък и така са ме възпитавали от малък...не кради,а ако правиш,го прави така,че да не те хванат хахахахха. В случая винаги има вариант да ме хванат :) Затова и не го правя.
plamen - напреднал
Готвите ли на верандата? И особено парти-грилът често ли се пуска?
Имах такъв проблем в гаража, където един такъв Крижик ми пускаше ток за лампата с детектор на движение на двора. Скарата е точно под него и като се започне печене на меса :rock: , ставаше целия в мазнина.
Вариант 1: Свали го и добре промий механизмите му със спирт (не използвай ацетони, коресилини и др, защото механиката е пластмасова).
Вариант 2: Намери сговорчив домоуправител от някой панелен блок. Преди 10-15 години, когато частните енергодружества подменяха електромерите, старите електромери и часовници се предаваха на домоуправителя.
Вариант 3: Ще видя дали нямам нещо такова в гаража, но няма да е много стока и ще пратя съобщение как можеш да го получиш.
DMN - майстор
Ми как така ще го сваля и ще го промива, той човека въобще няма право да прави такива неща. Часовника нали е пломбиран, като нищо ще си навлече беля, това си е работа на енергото, друг е въпроса колко си я вършат...

Тема "неработещ таймер на електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: