Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте колеги, трябва ми схема на свързване на този датчик и лампа със нажежаема жичка 60 вата. Благодаря предварително !

Прикачен файл

DSC_0077.JPG

Прикачен файл

DSC_0076.JPG

Прикачен файл

DSC_0075.JPG
hidrazin - майстор
Кафяв - фаза, син - нула.Лампата я вързваш на синия и червения.Та синия значи ти се явява общ.
Когато сработи на червения излиза фаза - споменавам го защото много хора не знаят как да си вържат една фасунга.
Та червения трябва да е свързан за централния контакт на фасунгата.
:partyman:
?

Прикачен файл

datchik.jpg
datchik.jpg (11.06 KиБ) Видяна 4454 пъти
Благодаря на hidrazin, сложих датчика в банята, настройх го на 1 мин да работи, и понеже живея в блок и плащаме мн пари за ток, няма ли да е по добре да махнем стълбищния автомат и да сложиме на всеки етаж по 1 датчик ???
hidrazin - майстор
Много, много колко да е много? Няма невъзможни неща освен едно - да убедиш всички в блока за ползата от това.
Доколкото съм запознат с между съседските отношения няма да стане.не от техническа гледна точка.Ще се наложи малка
промяна на инсталацията.И хич не ми се вярва че осветлението е основно перо в общия ви ток.Основните пера са асансьор и
кражба от общия електромер.
:partyman:
vk - специалист
кажи колко са броя апартаменти и етажи и колко плащате, за да преценим дали е много? Защото тези датчици (според конкретния случай) може и да не са най-доброто решение - свързано е с не добро сработване, често вървиш доста на тъмно докато сработи датчика. Зависи кой от какъв ъгъл подхожда към апартамента си.
Ето ти за ориентир - в блок с 30 апартамента, със 20 лампи по 40 вата, с около 70 души живущи, сметката за стълбищно осветление + мази не трябва да надхвърля 7 - 8 - 10 лева. Останалото нагоре, ако го има, е кражба.
Ако има Асансьор - виж дали е на общ електромер със осветлението, но би трябвало да е на отделен електромер.
Това са 24 бр. апартамента и 8 етажа = 135,60 лв осветление и асансьор на месец
vk - специалист
Ауууууу, тука яка измама има. Някой се топли май с ток, който минава през този електромер.
Специално прегледах статистиката за сметките на асансьора (при нас е на отделен електромер) за последните 12 и 24 месеца, както и на съседния вход.
Средната сметка за асансьор при нас е 29 лв, а при съседния вход е 35.40 лв (за последните 12 мес.). За последните 24 мес. при нас е 27.70, а при съседния вход е 34.10 лв.
Като прибавим и 10 лв, айде 15 лв за осветление да отидем на 45-50 лв най-грубо. При вас е тройно !!!
Провери и следното:
(1) само стълбищно осветл. + асансьор ли има на този електромер
(2) мазите на кой електромер са, някой да си е направил работилничка в мазата ?
(3) гаражи някакви, магазин, работилничка, малко кафене , разположени във входа, до входа - които могат да черпят ток от стълбищното осветление.
(4) да не би да има външни лампи - пред входа, които да са захранени от стълбите, събират се компании, пие се бира, играе се карти и прочие.
hladnia - специалист
drdanchev написа:
Това са 24 бр. апартамента и 8 етажа = 135,60 лв осветление и асансьор на месец
Както се казва „Тарикатите ще свършат когато свършат баламите”.
Бих добавил че някъде във някой мази тарикатите си остават фризери,варта буркани,готвят,и др.
Други от етажните стаички си прекарват ток във кухните. :-D

Тема "Въпрос за датчик за движение и осветеност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: