• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nedyalko91 - напреднал
Здравей,

изчетох почти всички теми относно ДТЗ, но така и не разбрах основният въпрос, който ме интересува: Ясно е, че ДТЗ може да не помогне много при 2 жилна инсталация, но може ли да навреди и да я направи по-опасна? Става въпрос за къща на село, с изградена 2жилна инсталация и занулени контакти. Ясно е, че най-добре при ремонт да се прекарат 3 жилни проводници, но за момента това няма как да се случи.

Според вас има ли как да стане авария в самата ДТЗ и да изключи само нулата, а фазата да "залепне"?
shadow__01 - майстор
При занулени контакти няма никакъв смисъл от ДТЗ. Никога няма да изключи. Само пари и излишни усилия.
krasi92 - майстор
При двупроводна инсталация нулата ВИНАГИ е на твърдо. Ако си намериш дтз за двупроводна инсталация може да сложиш. Китайците сигурно са измислили такава.
MamaMy - майстор
Има смисъл ако се монтира директно до самия консуматор. Така от нея до бойлера примерно ще си пуснеш 3 проводника и си цар. :)
kozl - майстор
Е кво ще стане ако ДТЗ-то е на двупроводна инсталация и отпадне нулата преди ДТЗ -то.
Може би тогава да се изключи при утечка от фазата :?
А въпроса дали е разрешено :? Па не знам оти не съм чел забраните, но двупроводната инсталацията няма да стане по-опасна с ДТЗ, напротив при някаква непредвидена утечка над настроената на ДТЗ-то, от фаза не към нулата би следвало да изключи.
krasi92 - майстор
съб мар 20, 2021 8:28 amkozl написа:
Е кво ще стане ако ДТЗ-то е на двупроводна инсталация и отпадне нулата преди ДТЗ -то.
А въпроса дали е разрешено :? Па не знам оти не съм чел забраните, но двупроводната инсталацията няма да стане по-опасна с ДТЗ, напротив при някаква непредвидена утечка над настроената на ДТЗ-то, от фаза не към нулата би следвало да изключи.
Нулата не се комутира при двупроводна и дтз няма място там.
nedyalko91 - напреднал
съб мар 20, 2021 8:28 amkozl написа:
Да, точно това са ми съображенията. Например ако нещо се случи с нулата преди таблото в къщата.

Ясно е, че при двупроводна инсталация ако има отечка по метален занулен корпус няма да изключи, но пък ако човек докосне този корпус и веригата се затвори през него би трябвало все пак да помогне и да изключи на 30mA.
nedyalko91 - напреднал
съб мар 20, 2021 11:05 amkrasi92 написа:
Нулата не се комутира при двупроводна и дтз няма място там.
И аз така знам, нулата не трябва да се прекъсва никъде. Но тук говорим за едновременно прекъсване на нула и фаза. Въпросът е, дали при проблем в ДТЗ може да изключи само нулата и фазата да "залепне".
krasi92 - майстор
Ако искаш и четириполюсна сложи но нулата не прекъсваи ти през нящото което е напълно излишно в двупроводна инсталация.
MamaMy - майстор
нед мар 21, 2021 6:24 pmkrasi92 написа:
Ако искаш и четириполюсна сложи но нулата не прекъсваи ти през нящото което е напълно излишно в двупроводна инсталация.
Ама много сте категоричен бе колега! Ами където е трипроводна инсталацията, но от енергото идва само фаза и нула какво да правят хората, да хващат и да преправят новите си апартаменти ли? Хайде моля по-полека. :weedman:
  • 1
  • 2

Тема "ДТЗ при двужилна инсталация - разрешено ли е да се монтира" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: