• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
garvanat - специалист
Здравейте,
Не съм много наясно какво трябва, да направя и дали изобщо ще мога. Но ще опиша идеята :))
Имам проектор на който съм му сложил друга лампа, която си се захранва с отделен кабел. В момента има един захранващ кабел за проектора и един за лампата. Искам да направя всичко това с един кабел + ключ. Само, че при включване да се стартира проектора и лампата. А при изключване да се изключва лампата, а проектора да продължи да работи още примерно 2-3 мин. по този начин искам продължат да работят вентилаторите и да успее да се охлади.
Благодаря предварително, надявам се че съм успял да обясня.
fox_vt - майстор
От ключа ще прекъснеш кабела дето отива към проектора и ще сложиш реле за време със закъснение на изключването-след като цъкнеш ключа лампата ще светне и проектора ще тръгне но като изключиш ключа лампата ще угасне и тогава ще се задейства релето за време и ще изключи след зададеното време.Обче се сетих един проблем като изключиш ключа ще изключиш и захранването към релето-трябва да търсиш такова което има отделно захранване и отделен вход,абе не ми се търси сега че пия ракия ама надявам се схвана идеята.
Чаро - Акълия
Или вържи вентилаторите независимо през термостат около ламБата. Ще работят само когато и колкото трябва...
vk - специалист
Това се постига с тъй нареченото "Delay off" реле, което ще поставиш на линията на проектора.
Ето как изглеждат time relay CRM-61
а ето и функциите на това реле и свързването
Изображение
Кой ги продава: ГТТ Инженеринг, гр.Варна, с офис и в София

Това реле което ти давам за пример, то е за монтаж в табло, на din шината да го закачиш. Разбира се то ще работи, където и да го вържеш (не знам дали ще е естетично монтажа)
Вероятно има и други модели като форма и размер, но аз не мога да те насоча конкретно.
valentino76bs - майстор
Чаро написа:
Или вържи вентилаторите независимо през термостат около ламБата. Ще работят само когато и колкото трябва...
Това никак не е лоша идея ,термостата се слага там а контактите му се свързват паралелно на ключа който трябва да е с един вход и с два изхода и сиреч на контактните пластини който прекъсват проектора.Мога да ти го начертая ама по добре е да се види цялата тази работа как е за да се изпълни грамотно.И градусите на термостата незнам как ще ги подбереш нека колегите дадат идея ,щом искаш само две минути да работят перките.
AAsat - специалист
Схемичката от линка вероятно ще свърши работа.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2567 ... oxbS4m.JPG
Времето на закъснение на изключването може да се настрои като се подберат R, Tr и C. Захранването на схемичката се взема от проектора - примерно 12 волта. Като се изключи проектора от ключа, транзистора на оптрона се запушва.кондензатора C започва да се зарежда през R, слад някое времи компаратора обръща и релето изключва напълно захранването.
valentino76bs - майстор
Приятелю, къде го хвърли в девета глуха.....дай нещо по обикновено да може човека да си го направи,защото като гледам се отказа вече... :lol:
garvanat - специалист
Благодаря много на всички за отговорите. Това май е много сложно за мен :) Идеята с термостата е по-лесна за мен.
shadow__01 - майстор
Моя вариант е с термостат. Предлагам, че тази набързо драсната схема би трябвало да стане. Взаимствано е от схемата за директно пускане на АД.
Прикачен файл:
Схената за изключване.jpg
Схената за изключване.jpg (43.62 KиБ) Видяна 3353 пъти
Ако се търси времезадръжка термостата може да се смени с подходящо реле за време като промени малко схемата.
fox_vt - майстор
То с термостата е най лесно но къде ще му сложиш датчика и намирането на такъв за нужната температура също ще е проблем.Иначе термостат е по удачно от реле за време щото за 2 мин може да охлади а може и да не,а с термостата ще охлажда колкото трябва.
  • 1
  • 2

Тема "Отложено изключване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: