Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
erolchy - специалист
Здравейте, търся схема на високочестотен генератор с мощност около 1000W около по възможност над 100kHz която мисля да използвам за индукционна пещ, ако някой е правил бих се радвал да сподели опита си тъй като на мен ми е за пръв път, и не бих казал че съм на сто процента на ясно с нещата, примерно не знам с колко навивки трябва да е бобината ми и с какъв диаметър, вероятно има формули за изчисления на тези параметри. Много бих се радвал ако някои помогне.
Поздрави !
MrMurdjo - майстор
Ще следя темата с голям интерес, стига да има кой да каже нещо по въпроса.
erolchy - специалист
:) Аз също се надявам някой да пише нещо, тъй като знам само принципа на работа, а само това не е достатъчно за изработката му.
fox_vt - майстор
Хм 1000 вата не е ли малко то индукционния ми котлон е 2 кв земи разпарчетисай един и си готов :?
erolchy - специалист
Ами аз мисля че ще е достатъчно ако честотата ми е примерно 200kHz
angelfilev - специалист
erolchy написа:
Ами аз мисля че ще е достатъчно ако честотата ми е примерно 200kHz
Не съм запознат и затова питам, не е ли ненужно висока тази честота за пещ? Такава ли е практиката за такива пещи?
Висока честота е нужна за ТВЧ за да се загрее бързо повърхностния слой и да няма време да се загрее сърцевината.
MrMurdjo - майстор
И аз така мисля.
Но май зависи какво се иска - повърхностно загряване или загряване в обема, обхванат от индуктивността.
Ето тук намерих един линк
http://hackedgadgets.com/2007/06/22/ind ... nstration/

Още един проследен линк
http://www.rmcybernetics.com/projects/D ... heater.htm
lov - майстор
По руските форуми имаше писано в темите за инверторните електрожени. Помоли колегите от форума които са на тая тема да те светнат. На тях ще им е по лесно защото практически това си е схемата на електрожена с малко преправяне на изхода.Тоест добявяне на индуктор вместо изправител.
pipilica - майстор
erolchy написа:
Здравейте, търся схема на високочестотен генератор с мощност около 1000W около по възможност над 100kHz която мисля да използвам за индукционна пещ, ако някой е правил бих се радвал да сподели опита си тъй като на мен ми е за пръв път, и не бих казал че съм на сто процента на ясно с нещата, примерно не знам с колко навивки трябва да е бобината ми и с какъв диаметър, вероятно има формули за изчисления на тези параметри. Много бих се радвал ако някои помогне.
Поздрави !
Честотата зависи от това какво искаш да нагряваш, има много схеми в нета просто потърси за induction heating. Един руснак си е направил такъв котел на парното и твърди че е по-икономично от обикновен реотан.
erolchy - специалист
Мисля че това за честотата сте прави колкото е по висока толкова по бързо ще се загрее а на мен ми трябва постепенно и цялостно загряване за да може да се разтопи метала.
А относно колегите за инверторните електрожени къде мога да ги намеря тъй като съм нов и не знам :-D

Тема "Индукционна пещ ( трябва ми схема мощен високочестотен генер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: